НОВИНИ

Продължават консултациите на президента: Радев се среща с 4 извънпарламентарни партии

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:06, 09.01.2021
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Продължават консултациите на президента за изборния процес.

Днес на "Дондуков 2" държавният глава ще се срещне с 4 непарламентарно представени политически сили. "Има такъв народ", обединение "Демократична България", "Изправи се.БГ" заедно с Отровното трио, и политическа партия "Възраждане" се срещат последователно с Румен Радев.

Продължава срещата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова с партия "Демократична България". Първи на "Дондуков 2" влязоха от "Има такъв народ", но без Слави Трифонов. И на двете срещи президентът Румен Радев подчерта, че консултациите с непарламентарните политически сили са изключително важни за неговата институция заради политическия плурализъм в условията на пандемия, които налагат повишени усилия от всички партии и институции, за да се направи необходимото за здравето на хората, гарантиране правото им на глас и в страната, и в чужбина, както и доверието към този вот, неговата прозрачност и честност.

Президентът очерта ключовите приоритети за провеждане на изборите

Президентът и днес, както и в предишните дни представи важните приоритетни въпроси за институцията му, а именно: мобилно видео наблюдение на броенето на гласовете, мобилни избирателни кутии за хората, които са под карантина, гласуване по пощата от чужбина, машинното гласуване и гарантиране на неговата честност, и поиска мнението на двете партии по тези въпроси.

"Целта е всички заедно и институции, и партии да търсят най-доброто решение в интерес на българите на запазване на тяхното здраве, на тяхното право на вот и на доверие в изборния процес, така че ние да имаме като краен резултат нормална избирателна активност и един легитимно избран парламент", заяви Румен Радев.

"Ние смятаме, че изборите, така както е по закон, вие да посочите на коя дата да са и искрено се надяваме да се съобразите както с мнението на останалите, така и с вашето усещане, защото отговорността е ваша. Няма как да се прехвърли отговорността на някой друг, отговорността е на президента, и искрено се надяваме да не се повлияете, ясно е, че управляващите са изключително шумни и кресливи и използват всякакви начини за въздействие върху вас, но в крайна сметка се надяваме, че ще вземете решение, което е необходимо и полезно за всички български граждани не за една политическа партия", каза зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Всички ние, политически партии, будни граждани, вие като президент трябва да направим така, че българите, които ще отидат пред избирателните урни, да отидат с доверие към тези избори, което също би повлияло на избирателната активност", допълни Филип Стоянов от "Има такъв народ".

От партия "Демократична България" внесоха в президентството всички свои предложения и законопроекти за модернизация на изборния процес на предстоящите парламентарни избори, в това число и предложението си за гласуване по пощата от чужбина, лансирано в предишните дни от президента Румен Радев, както и за видео наблюдение в реално време на броенето на бюлетините.

"Позволете да ви поздравим с новата 2021 година. Да си пожелаем освен здраве, тя да бъде година наистина на обновление на българския политически живот - това, което всички български граждани желаят. А пътят към това обновление е именно изборите и в зависимост дали ще успеем да проведем едни, както и вие много удачно казахте, добре организирани избори, в които гражданите могат да участват, да упражнят своето право и да имат доверие в техния изход, от това зависи дали обновлението ще може да се случи", коментира съпредседателят на "Демократична България Христо Иванов.

"Основният риск на предстоящите избори се състои в това, че те ще бъдат организирани от корумпираната Борисова държава и затова е необходимо да призовем колкото се може по-широки обществени кръгове да участват в наблюдението и контрола върху тяхното провеждане", допълни съпредседателят на партията Атанас Атанасов.

На тази среща президентът Румен Радев отдели доста време на машините за гласуване и подчерта, че трябва да се направи необходимото за тяхното съхранение, транспортиране и също да се предотврати възможност за вмешателство в софтуера им. Беше категоричен, че е необходимо контролната разписка да има не само баркод, а и изписана партията, за която е гласувано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама се борят за мястото на областен лидер на БСП - Пловдив
Двама се борят за мястото на областен лидер на БСП - Пловдив
Стоянович напуска Левски
Стоянович напуска Левски