Доц. Светлана Велизарова: Ако искаме да се справим, до края на годината трябва да ваксинираме 2 милиона

от БНТ
10:24, 09.01.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината (бета)

Много хора спазиха мерките по Коледа, но по Нова година ще видим какво е било, като мине 15-20 януари.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ доц. Светлана Велизарова - ръководител на детската клиника на белодробната болница "Света София".

Според нея, има две хипотези - едната е, че всички са били стриктни и не са се събирали в големи компании и няма да има повишаване на заболеваемостта, другата хипотеза е, че ние бавно, постепенно се доближаваме до заветните проценти, които ще позволят по-малко хора да боледуват.

"Имаме 200 000 преболедували официално, те са 1/6 от изследваните. 1 160-200 000 вече са минали през инфекцията, ако прибавим и скритата заболеваемост, това значи, че към 2 милиона и половина вече са минали през инфекцията. Трябват ни още 2 милиона, за да стигнем до заветното число за колективния имунитет", обобщи доц. Велизарова.

И допълни, че ако искаме да се справим с коронавируса, до края на годината трябва да ваксинираме около 2 милиона. Това означава по 17 500 души на ден.

Тя даде за пример имунизацията в Израел и обясни за организацията на ваксинирането там. Според нея, за съжаление, голямото количество ваксини ще дойде през април и след това през юли.

"В този период обаче, ако дойде и "Астра-Зенека", въпреки че тя не е РНК ваксина, тя е друг тип ваксина - близка до противогрипната, тогава ще дойде проблемът с персонала. Ще имаме ваксини, но няма да има кой да боде. Сега имаме персонал, но нямаме ваксини", коментира доцентът.

Тя призова хората да не четат Фейсбук и да се обърнат към по-специализирани списания относно евентуалното пренасяне на заразата след ваксинация.

"Тази така наречена РНК ваксина съдържа в себе си съвсем малка частица от РНК на вируса, която е синтезирана по биохимичен начин. Тоест, тази РНК като влезе в организма, тя казва на информационната РНК: ти произвеждай т. наречения S протеин, който ще стимулира имунната система и тази РНК се саморазпада за 3-4 дена. И тогава имунната ни система започва да действа", обясни доц. Велизарова.

Тя каза още, че при вирусни инфекции не са важни толкова антителата, а най-важен е клетъчният имунитет.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Слабо земетресение е усетено в района на Елин Пелин
Слабо земетресение е усетено в района на Елин Пелин
Прощаваме се с Филип Трифонов
Прощаваме се с Филип Трифонов