Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Оставиха в ареста задържаните за подкуп полицаи в Сливо поле

от БНТ
19:02, 09.01.2021
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста тримата полицаи от Сливо поле, които бяха задържани за подкупи. Според определението, има опасност те да се укрият, да въздействат на свидетели и да попречат на разследването срещу тях за системно изнудване за пари на шофьори на главния път Русе - Силистра.

До момента има събрани доказателства за общо над 20 подкупа от между 20 и 800 лева, взети от тримата служители на реда.

Автоконтрольорът Емил Моллов, младши инспекторът Назиф Ахмедов и командирът на отделение Борис Борисов, са наблюдавани близо 6 месеца, като за целта са използвани и специални разузнавателни средства. Отчетено е, че по време на техните дежурства намалели санкциите в района на Сливо поле.

От Прокуратурата отчетоха, че тримата излизали на смяна със служебни коли без камери и рекетирали предимно чуждестранни шофьори, като им заявявали, че единствения начин да продължат по пътя си е ако платят глоба на място.

Днес беше оповестено още, че са предупреждавали и превозвачи за наличие на камери на пътя.

"Има такива данни, които са в процес на проверка. На този етап усилията са ни насочени там, където има корупционно действие с даване и получаване на парични суми", коментира наблюдаващият прокурор Радослав Градев.

От държавното обвинение определиха поведението на тримата автоконтрольори като нагло, провокативно и арогантно. Петимата им адвокати обаче бяха категорични, че няма достатъчно доказателства за тяхната вина.

"Това, което направиха Окръжна прокуратура, а именно да излязат и предварително да обявят някои данни от разследването, макар и преиначени, макар и украсени с едни хубави приказки, даде своят отзвук, не само сред обществото, но и в Окръжния съд. Това е порочна практика, която трябва да бъде преустановена. Не съществуват данни моят подзащитен да е извършил престъплението, за което е обвинен. Не съществуват и данни същият да се укрие или да извърши ново престъпление", коментира Борислав Българинов, адвокат на Борислав Борисов.

"При този тип дела, когато Прокуратурата работи със специални разузнавателни средства, ние не можем да предоставим на съда веществени доказателствени средства непосредствено", отговори наблюдаващият прокурор Градев.

Съдът не се съобрази с исканията на адвокатите за "домашен арест". А определението за постоянната мярка "задържане, под стража" подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Репортер: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще бъде ли отстранен от длъжност Доналд Тръмп
Ще бъде ли отстранен от длъжност Доналд Тръмп
Затруднено преминаване през прохода Петрохан заради снеговалеж
Затруднено преминаване през прохода Петрохан заради снеговалеж