НОВИНИ

По-малко разводи в Пловдив след локдауна

bnt avatar logo
от БНТ
13:12, 10.01.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Спад в броя на бракоразводните дела отчете Районният съд в Пловдив в пандемичната 2020-а година. 150 семейства по-малко са решили да сложат официален край на взаимоотношенията си.

Като повечето обществени сектори и съдебният се оказа белязан от локдауна. Така само в Районния съд в Пловдив броят на всички образувани дела е с около 4000 по-малко, спрямо 2019-а година.

"Имаше около месец, в който ние трябваше да не образуваме нови дела, а пък и по-малко документи идваха при нас", обясни председателят Иван Калибацев.

Над 15 % са намалели бракоразводните процеси в сравнение с миналата година, сочат справките.

"Имайте предвид, че всяко едно такова производство ангажира определен ресурс. Когато един от съпрузите остане без работа, това в някакви степен ги стимулира да намерят баланс в отношенията си, отколкото да прибързват с развод", коментира Калибацев.

Според психолози в ситуация на локдаун всеки от нас търси сигурността. Този инстинкт ни кара да отложим във времето решението за развод.

"Това е психо-биологична реакция. Ние се хващаме за нещо и не го пускаме, докато не намерим нещо друго сигурно, за което да се хванем. Локдаунът на два пъти тотално извади човек от чувството му за сигурност. Тоест, ние усетихме, че не можем нищо да предвидим в бъдеще. Човек в семейството намира сигурност", заяви психологът и семеен терапевт Събка Дякова - Чехович.

В същото време спадът при делата за домашно насилие, които обикновено предхождат тези за развод, е незначителен.

"Не мога да кажа, че фактът, че голяма част от хората са били затворени в рамките на два месеца, не посещават обществени места, повече си стоят вкъщи, ги е направило по-напрегнати. Напротив, цифрите сочат обратното", допълни председателят на Районния съд в Пловдив.

За сметка на това след първия локдаун в Пловдив бе отчетен т.нар. бейби бум, тоест родени са много повече деца.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски: Правят се опити клубът да бъде дестабилизиран във важен момент
Левски: Правят се опити клубът да бъде дестабилизиран във важен момент
Алберт Попов отпадна след първия манш в Аделбоден
Алберт Попов отпадна след първия манш в Аделбоден