Теодор Ушев след признанието: Трябва да правя десет пъти по-добри филми оттук нататък

от БНТ
10:54, 10.01.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Теодор Ушев оглави класацията за най-забележителни режисьори в областта на анимацията.

Анкетата беше организирана от кураторите на Анимационния фестивал Animac и Културния Център на Барселона. В нея участваха 25 специалисти и историци от цял свят.

"Сигурно има някаква суета, която бълбука вътре в мен, аз се изненадах много. Когато ми съобщиха, аз не можех да повярвам, защото в списъка има много хора, от които съм се учил - майстори, в никакъв случай не мога да кажа, че съм по-добър от Игор Ковальов или други титани, които правят филми от 40-50 години, които са в златните страници на анимацията", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Теодор Ушев.

Той допълни, че в такива трудни моменти, едно такова признание помага, когато киното е в застой, но според него, сега започва трудното - да се докаже.

"Отсега нататък, всички останали 24-ма в списъка, когато аз отида на фестивал, те ще гласуват против моите филми. Просто човешката натура артистична е такава, има една доза ревност и в този смисъл, аз трябва да правя десет пъти по-добри филми оттук нататък, ако продължавам да правя късометражна анимация", коментира аниматорът.

Тази година, въпреки пандемията той снима първия си пълнометражен филм в България и се надява той да излезе през 2022 година.

"Когато един филм е добър, това е заслуга на целия екип, а когато е лош, виновен за това е само режисьорът. Така че ще се опитам екипът да бъде щастлив с това, което сме направили", каза Ушев.

Очаква активна 2021 година. Предстои му екранизация на "Живот с идиот" на Виктор Ерофеев, която ще бъде смес между анимация и опера.

Какво каза още аниматорът - вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Оранжев код за сняг във Видин, Враца и Монтана
Оранжев код за сняг във Видин, Враца и Монтана
Румен Гечев: Дошъл е моментът да се разделим с хората, които имат зависимости от властта
Румен Гечев: Дошъл е моментът да се разделим с хората, които имат зависимости от властта