Д-р Лъчезар Томов: Има скок при децата, това ще доведе до ръст на новозаразените

от БНТ
09:31, 10.01.2021
5959
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Спадът е комбинация от мерките, които се взеха, но тази седмица R0 е 0,99 и сме близо до поддържането на плато. Има спад при средната възраст на новозаразените и скок при децата.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" преподавателят в Нов български университет д-р Лъчезар Томов.

След седмица според него, това ще доведе до скок при новозаразените.

"Моите груби изчисления показват, че детските градини и училищата до 4 клас сами по себе си са достатъчни R0 да е малко над 1, това е бавен ръст, но ръст", коментира той.

Той даде за пример проблемите в Англия, която е затворила всичко без училищата и е отбелязала ръст, спомена и Германия - където учениците са с маски в училище и въпреки това не са могли да се справят със ситуацията без да затворят училищата.

"Засега изглежда, че ефектът на празниците е по-малък, което отговаря на социологическите проучвания, че повечето хора са празнували разумно. Ще видим какво ще се случи. При някои хора има голямо закъснение при развиването на симптоми. Средно са 7 дни, обаче има и 15-20 дни развитие", каза още д-р Томов.

По думите му, него го притесняват опитите да се контролира епидемията с периодично отваряне и затваряне по един и същ механизъм като преди с очакването, че сега ще е по-добре от преди, а според математика, напротив, сега ще е по-зле.

"Ние не сме имали много заразени. Оценките на щаба са от 12-15%, горна граница 20% да са били заразени, някаква част от тях не са развили както трябва антитела и съответно подлежат на реинфекция", допълни математикът.

Няма да имаме реинфекция от ваксини, категоричен беше той.

"При естествения имунитет, който формирате, той е срещу конкретен щам, а ваксината таргетира една област на вируса - т.нар. спайк протеин, която е еднаква за всички щамове, така че вие сте защитени срещу всички щамове", обясни д-р Томов.

Според него, в следващите две години в България ще има достатъчно ваксини за всички. "Всеки чака друг да се ваксинира и когато мине една проблемна критична граница, вече се преобръща хорското мнение и хората стават готови да се ваксинират", коментира математикът.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Задържаха за 72 часа съседа, обвинен за смъртта на детето в Мездра
Задържаха за 72 часа съседа, обвинен за смъртта на детето в Мездра
Пакистан остана на тъмно заради срив в електрическата мрежа
Пакистан остана на тъмно заради срив в електрическата мрежа