НОВИНИ

Предупреждение за снеговалежи, силен вятър и дъжд над цялата страна в утрешния ден

bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 09.01.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Предупреждение за значителни количества дъжд е обявено в южната половина от страната. Код жълто е в сила в Северна България за снеговалежи, силен вятър, условия за преспи и навявания, както и за заледяване. През нощта в района на София щe вали сняг и очакванията са до сутринта да натрупа около 15-17 см.

Утре преди обяд по-интензивно ще вали в Северозападна България, в останалите райони валежите ще са слаби. В Северна България се очаква през нощта срещу понеделник на места снежната покривка да достигне до около 30-40 см.

В Горнотракийската низина, както и по Северното Черноморие, в сутрешните часове дъждът ще се примесва със сняг. Минималните температури ще са от минус 1° до 4°.

Предупреждение за значителни количества дъжд е в сила в южните райони от страната и по Черноморието. Максималните температури ще са от около нулата в северозападните до 6°-7° в крайните южни райони.

В планините ще е облачно, мъгливо и с валежи, границата между дъжд и сняг ще е на около 1300 м надморска височина. На места валежите ще са значителни и ще се натрупва нова снежна покривка. По най-високите масиви в Западна България, където ще духа силен до бурен западен вятър ще има виелици и навявания.

Над Балканите ще бъде облачно. В северните райони ще вали сняг, а в южните дъжд. Временни намаления на облачността ще има само в Южна Гърция.

Валежи от сняг ще има в Северна Италия, Южна Франция, както и на Пиренейския полуостров, където обстановката също ще остане усложнена. В по-голямата част от Западна Европа ще е предимно слънчево.

У нас в понеделник и вторник валежите ще продължат, с временни прекъсвания и променлив интензитет, като очакванията са за значителни сумарни количества. В Северозападна и Централна Северна България, както и във високите полета в Западна ще вали предимно сняг и ще продължи да се натрупва снежна покривка. В останалата част от страната ще има и дъжд, и сняг. След временно спиране в сряда, в четвъртък отново ще завали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникален музей на цитрусите на гръцкия остров Хиос пази лика на Васил Левски
Уникален музей на цитрусите на гръцкия остров Хиос пази лика на Васил Левски
Последно сбогом с актьора Филип Трифонов
Последно сбогом с актьора Филип Трифонов