НОВИНИ

Нов кръг от консултациите при президента за изборите (ОБЗОР)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:24, 09.01.2021
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

И днес продължиха консултациите при президента Румен Радев за датата и начина, по който ще бъдат проведени парламентарните избори. На "Дондуков 2" държавният глава се срещна последователно с 4 извънпарламентарни политически сили - "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" заедно с "Отровното трио" и партия "Възраждане".

В началото на всички срещи държавният глава подчерта колко важни за институцията му са срещите с непарламентарно представените политически сили. Първо, заради необходимостта от политически плурализъм в страната и второ, защото това ще бъдат първите избори в условия на пандемия. И затова са необходими усилията на всички институции и партии, за да може да гарантира здравето на българските граждани, тяхното конституционно право на вот както в страната, така и в чужбина, а също и честността и прозрачността на вота.

Президентът поиска мнението на участниците в срещите по важните за институцията му теми - осигуряване на онлайн видеонаблюдение на броенето на бюлетините, мобилни избирателни кутии за хората под карантина, гласуване по пощата от чужбина, машинното гласуване и гарантирането на неговата честност

Целта е всички заедно и институции и партии да търсят най-доброто решение в интерес на българите на запазване на тяхното здраве, на тяхното право на вот и на доверие в изборния процес, така че ние да имаме като краен резултат нормална избирателна активност и един легитимно избран парламент, обясни президентът Радев.

От партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" дойдоха без лидера си. Настояха държавният глава да вземе решение за датата на вота, полезно за всички българи, а не само за една политическа партия. Подчертаха, че най-важното за тези избори ще бъде гарантирането на тяхната честност и прозрачност.

Всички ние, политически партии, будни граждани, вие като президент трябва да направим така, че българите, които ще отидат пред избирателните урни да отидат с доверие към тези избори, което също би повлияло на избирателната активност, каза Филип Стоянов от "Има такъв народ".

От "Демократична България" представиха на държавния глава всички свои идеи и законопроекти за модернизация на изборния процес, включително за гласуване по пощата не само от чужбина, но и у нас, за онлайн видеонаблюдение и излъчване в реално време на броенето на бюлетините, както и за одита на машините за гласуване.

На първо място е здравният протокол, за който настояваме и искам да призова и през медиите ЦИК максимално да публикува подробен здравен протокол, защото това е ключово за доверието на хората в изборния процес, набирането на изборна администрация, на застъпници и наблюдатели, каза Христо Иванов, председател на Обединение "Демократична България".

Държавният глава също настоя за бързо оповестяване на здравния протокол и подчерта, че все още няма отговор от ЦИК как ще бъде гарантирана прозрачност по съхранението и транспортирането на машините за гласуване и превенцията на каквото и да било вмешателство в софтуера им.

Затова тази контролна разписка да има не само баркод, а да бъде изписана и партията, за която е гласувано, така че всеки да може да провери за кого е гласувал на хартиената разписка, обясни президентът Радев.

"Изправи се.БГ" на Мая Манолова и "Отровното трио" бяха заедно при държавния глава. Според Манолова в контекста на поисканата на протестите смяна на политическия модел, датата 28 март е логична и подходяща . Тя обаче критикува отговорните институции, че все още няма санитарен протокол и яснота как ще гласуват хората под карантина и как ще се пазят машините.

Налице е откровен саботаж. За първи път наблюдаваме такъв саботаж при подготовка на честни избори. Затова ние ще предложим и на останалите непарламентарно представени политически сили да създадем паралелна гражданска ЦИК. Тя ще наблюдава организацията на изборния процес, ще обяви резултатите от гласуването във всяка една секция и ще направи паралелно броене на вота, каза Манолова.

Постигнахме съгласие и ще поканим независими наблюдатели доколкото външния министър очевидно не иска да направи това, ще ги регистрираме като наши наблюдатели и ще се върнем в третия свят, там където ни е мястото, каза Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

От партия "Възраждане", срещу която тече дело за заличаване на регистрацията, настояха пред държавния глава датата на изборите да е 28 март.

Смятаме, че на този в момента управляващ режим, не трябва да се дава нито ден повече управление, каза Костадин Костадинов, председател на партия "Възраждане".

За разлика от всички предишни дни, срещите днес бяха открити за медиите само в рамките на встъпителните думи на президента и участниците.

Утре консултациите продължават с още три непарламентарно представени политически сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътят към Рилския манастир остава затворен
Пътят към Рилския манастир остава затворен
Фирми изискват отрицателен PCR тест при започване на работа
Фирми изискват отрицателен PCR тест при започване на работа