НОВИНИ

Баща на съседско дете е задържан за смъртта на 8-годишното момче в Мездра (Обобщение)

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 09.01.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

8-годишно дете беше намерено снощи на улица близо до дома си. Задържан е бащата на съседско дете, с което вчера е играело починалото момче.

Разследването е за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Основната версия, за която БНТ първа съобщи вчера, е че изстрелът е произведен, докато децата си играели с оръжие. Не е отпаднала и версията за използване на пиротехническо средство. Аутопсията и резултатите от експертизите ще покажат точната причина за смъртта.

Обстановката в Мездра на ул. "Сливница", където се е разиграла трагедията, към момента е спокойна. От сутринта в района имаше жандармерия, за да не се стигне до напрежение и до евентуална саморазправа между двете фамилии.

Според роднини на мъртвото момченце това не е инцидент, след като тялото на детето не е останало вътре в къщата след изстрела, а е намерено отвън.

Вчера след училище двете 8-годишни момчета се събрали в дома на едното, за да играят. Не след дълго се чул силен гръм. Съседка съобщила на семейството за трагичния инцидент.

Бащата веднага откарал детето в болница, но било късно - лекарите констатирали смъртта. Роднините недоумяват защо тялото на момченцето е било на улицата.

"Обяснявам си го, че нещо са влачили някъде детето. Не мога да кажа конкретно кой, но замесена е човешка ръка.", казва Дочка Петрова - братовчедка на пострадалото семейство.

"На дъжда, на снега изхвърлено на улицата. Ето това е истината. Опит на бащата и майката да прикрият убийството.", казва Борко Костов - роднина.

Какво точно се е случил инцидентът, разследващите все още изясняват. Чакат се резултатите от аутопсията и на назначените експертизи, за да се установи с категоричност причината за смъртта.

При извършения оглед на къщата, където са били двете деца, са намерени ловни пушки, ловен полуавтомат , ловна нарезна карабина и патрони. Оръжията са законнопритежавани и са били съхранявани в мазето, но не и по надлежния ред. Задържан е собственикът им, който е баща на другото дете.

"Разследването е взето на специалния надзор от Окръжна прокуратура - Враца и Апелативна прокуратура - София и ще бъдат следени всички действия, които се извършват във връзка с разследването. Става въпрос за трагедия, изключителна, дете, настъпилата смърт, така че сме задължени да осъществим този надзор.", каза Владимир Сираков - окръжен прокурор на Враца.

Двете фамилии се познават от години, а децата са съученици. Класната на загиналото момченце още не може да приеме случилото се. Според преподавателя вероятно ще е необходим психолог, който да работи с останалите деца от класа.

Репортер: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни ли са причините за разбиването на пътническия самолет в Индонезия
Ясни ли са причините за разбиването на пътническия самолет в Индонезия
АПИ: Предотвратен е много по-голям срутищен процес на пътя за Рилския манастир
АПИ: Предотвратен е много по-голям срутищен процес на пътя за Рилския манастир