Фирми изискват отрицателен PCR тест при започване на работа

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:18, 09.01.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината (бета)

Ковид кризата започва да променя изискванията на работодатели за наемане на нови кадри. В някои сектори вече се появяват изисквания за отрицателен PCR или тест за антитела като условие за започване на работа.

Първите обяви с изисквания за отрицателен тест за COVID-19 се появиха в края на миналата година. Все още обаче това не може да се определи като тенденция.

Справка в един от известните сайтове за търсене на работа показва, че само във вчерашния ден са публикувани над 1300 обяви. В нито една от тях няма директно изискване за отрицателен тест за COVID-19, но от агенциите за подбор на персонал казват, че има такива случаи, за сега по-скоро единични.

Практиката за изискване на тест при наемане на нови служители макар и бавно, си проправя път у нас.

"Това са по-скоро единични случаи, когато позициите са в частен дом - детегледачки, чистачки. При всички случаи всички работодатели обръщат много по-голямо внимание на здравословното състояние на своите служители", обяснява Мария Стоева, мениджър в компания за подбор на персонал.

Така например, родители са готови да платят PCR теста на детегледачката, която са избрали да влезе в дома им и да се грижи за децата им.

"Другата новост е, че във въпросниците влезе въпроса "Преболедували ли сте вече Ковид19. Това далеч не е сред критериите за избор. Критериите остават същите, както преди по отношение на работата с деца и професионалните компетентности, които има кандидатът", обяснява Люба Златева - Атанасова, управител на агенция за подбор на детегледачки.

Юристите тълкуват изискванията за отрицателен тест за Ковид като допустими, когато кандидатът за работа трябва да влезе в частен дом, където е трудно да се ходи постоянно с маска. Още повече, ако човек от семейството е в рискова група.

"Ако става дума за работници в някакъв цех, където могат да се спазват елементарни противоепидемични правила, по-скоро би се считало за дискриминация, защото тогава тези здравословни и безопасни условия на труд могат да се постигнат с други мерки - носене на маска, дистанция, дезинфекция", казва Мария Шаркова - адвокат по медицинско право.

Според адвокат Шаркова, PCR тестът не може да бъде представян като допълнително изискване към медицинското свидетелство за започване на работа.

"Не можем, защото когато се започва работа са определени видовете удостоверения, документи, които трябва да бъдат представени", допълва адвокат Шаркова.

Ако работник, преболедувал Ковид, бъде предпочетен пред друг, само защото има антитела, би могло да се счете за дискриминация. Все още няма подадени такива сигнали, съобщиха от Комисията за защита от дискриминацията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нов кръг от консултациите при президента за изборите (ОБЗОР)
Нов кръг от консултациите при президента за изборите (ОБЗОР)
Ясни ли са причините за разбиването на пътническия самолет в Индонезия
Ясни ли са причините за разбиването на пътническия самолет в Индонезия