НОВИНИ

Пътят към Рилския манастир остава затворен

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 09.01.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Голям скален къс падна и затвори пътя за Рилския манастир. Преовлажняване на скатовете по трасето на пътя активизира поредица от свлачищни процеси в последното денонощие.

Шести пореден ден в района на Рилския манастир вали дъжд, а падналите количества за последните 24 часа са над 60 литра за квадратен метър. Това е причина участък от около 20 км да е преовлажнен и на няколко места по цялото трасе да има паднали камъни. Разчистването им продължава.

От АПИ казаха, че скални късове с различна големина са падали през целия ден. Пътят е затворен на няколко километра преди свлачището.

Около обяд голям скален къс скъсал укрепителната мрежа и паднал на едно от платната на пътя за Рилския манастир. Заради обилния дъжд камъни и пясък се свлекли на още няколко други места.

Големият проблем е, че джобовете и подгънатите мрежи, които да събират падащите камъни вече са пълни за толкова кратък период и те се нуждаят от почистване, което ние правим регулярно, обясни Иван Досев - член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

Укрепването на свлачището по пътя за Рилския манастир започна миналото лято. От Агенция "Пътна инфраструктура" обясниха, че дейностите не са окончателно приключили и не може да се говори за некачествен ремонт.

Всичко, което ще бъде извършено, ще бъде в рамките на сключения договор. Няма да има никакво превишаване по договора, нито ще се ремонтира ремонтът. Скъсаната мрежа, която е само едно платно, ще бъде подменена за сметка на изпълнителя. Камъните, които са паднали и които трябва да се извадят от джобовете, също ще бъдат за сметка на изпълнителя, обясни още Досев.

На около 4 км преди свлачището полицейски служители връщаха пътуващите и не им позволяваха да продължат

Очаква се падналите скали да бъдат разчистени до сутринта, но пътят ще остане затворен и утре, за да се извърши допълнително обезопасяване и да се гарантира безопасността на пътуващите.

Репортер: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последно сбогом с актьора Филип Трифонов
Последно сбогом с актьора Филип Трифонов
Нов кръг от консултациите при президента за изборите (ОБЗОР)
Нов кръг от консултациите при президента за изборите (ОБЗОР)