НОВИНИ

Консултации в президентството: Радев се среща с "Републиканци за България", АБВ и партия "МИР"

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:30, 10.01.2021
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Продължават консултациите на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова с извънпарламентарни политически партии. Днес на "Дондуков" 2 срещите са с "Републиканци за България", с АБВ и с партия "МИР".

Първи при държавния глава днес влязоха от "Републиканци за България". Румен Радев отново изброи пред тях важните за институцията му теми, по които иска да чуе мнение в рамките на всички консултации. А именно: гарантиране на честни и прозрачни избори, на правото на глас на всеки български гражданин у нас и в чужбина, възможност за гласуване по пощата и видео наблюдение в реално време на броенето на бюлетините.

Цветан Цветанов подчерта, че от партията му са готови за избори на 28 март, но според тях управляващите и законодателят не са готови най-вече, защото все още няма единен здравен протокол. Затова и от "Републиканци за България" смятат, че средата на април е по-добрата алтернатива за изборен вот.

"Предстоящите парламентарни избори са много по-различни от всички останали, които са провеждани в демократичния процес на страната ни след 90-а година. Това, което е изключително тревожно и както и Вие маркирахте, така също и колегите от извънпарламентарните групи е, че всъщност нямаме законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес, който да бъде защитен избирателят и да се гарантират конституционните му права да упражни правото си на глас", каза още Цветанов.

Цветанов е категоричен, че Изборният кодекс трябва да бъде отворен, за да се чуят на дискусиите всички мнения за необходимите промени , а не ЦИК да действа сама, приемайки правила. Предложенията на партията му: онлайн видео наблюдение на предаването и броенето на бюлетините, гласуване по пощата от чужбина, защото пандемията пречи на разкриването на достатъчно секции, а Румъния е факт как това може да се случи по най-добрия начин, по двама членове на ЦИК и СИК да са от извънпарламентарни партии, мобилни секции за карантинираните, равно право на участие в едномесечната предизборна кампания в обществените медии БНТ и БНР.

"Дотук има консенсус в редица граждански организации и партии за точно такива законови промени, за които преди малко говорихте. Законови промени, които да гарантират правото на глас на всички карантинирани и хора в изолация, законови промени, които да дадат възможност за нашите сънародници зад граница да гласуват дистанционно. Явно е, че електронно гласуване не може да стане за тези избори категорично, но утвърдени методи в други държави - по пощата е напълно възможно. Разбира се, при една сериозна мобилизация и на законодателната власт, и на изпълнителната власт, както и видео наблюдение в реално време на броене на бюлетините и на попълване на протоколите и на качване на протоколите в общата информационна платформа с цел намаляване на всякакви възможности за манипулация на изборния процес", заяви Румен Радев.

За равнопоставеното участие на партиите в рамките на обществените медии БНР и БНТ отговори и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Според мен трябва да бъдат направени първо промените в частта на Изборния кодекс, която регламентира участието в медиите, а след това да се проведат много сериозни консултации между политическите партии заедно с ръководствата на обществените медии - на БНР и на Българската национална телевизия", коментира Йотова.

СНИМКИ: БГНЕС

На следващата среща с АБВ Румен Петков изрази своите притеснения за евентуален купен вот и затова как ще се гарантира здравето на хората. Затова според партията му трябва да се мисли за дата на вота след 15 април, а най-добре през май.

"И може би доброто решение е стартиране на изборния процес на 15 май сутринта в 7, прекратяване временно вечерта в 19, подновяване на изборния процес на другата сутрин в 7, прекратяване, окончателно приключване на изборния процес на обяд в 12, което ще даде възможност в светлата част на деня да приключи работата на секционните, на районните, преди това на общинските избирателни комисии и да не сме свидетели на това нощно претоварване на секционните избирателни комисии, въобще на изборната администрация, т.е. да се прецизира понятието удължен изборен ден", каза Петков.

Следващата среща на "Дондуков 2" е с партия "МИР".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Назарян отново на финал на Държавното първенство по борба
Назарян отново на финал на Държавното първенство по борба
Пиронкова, Шиникова и Костова започват днес битките си за "Australian Open"
Пиронкова, Шиникова и Костова започват днес битките си за "Australian Open"