НОВИНИ

Започна контролирано изпускане на язовир „Студена”

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:18, 10.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Mинистърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир „Студена“, на който днес започна контролирано изпускане. На място бяха и областният управител инж. Емил Костадинов и управителят на ВиК Перник Борислав Иванов.

Към момента се изпускат между 3000 и максимум до 4000 л/сек.

„Нещата са под контрол, в момента язовирът е на ниво от 23,2 млн. куб. метра при капацитет от 25,5 млн. куб. метра. Изпускането е заради обилните валежи. Няма опасност за населението към момента и няма и да има“, увери министър Емил Димитров.

„Ние сме се уточнили с управителя на ВиК, предвид това че язовирът още в началото на зимата е пълен, да го държим на нива между 21 млн. и 23 млн. кубика. Очертава се снежна зима и ще има вода, затова по всяка вероятност ще го свалим на 21 млн. кубика и когато дойде пролетта ще го допълним“, уточни министърът.

Областният управител инж. Емил Костадинов посочи, че още в петък преди да започнат дъждовете в късния следобед са имали среща с министъра и управителя на ВиК. Оттогава е в постоянен контакт с тях и следи ситуацията.

„В петък взехме решение да бъдат откачени две от деривациите. ВиК съответно предприе необходимите действия и по този начин има контролирано пълнене на язовира. Времето е меко, има снеговалеж и дъждове и притокът е силен“, обясни Костадинов.

Той добави, че има електронна система, с която в реално време може да се следи притокът и разходът на водоема.

„Изпускат се малки количества вода, за да не се натоварват реките след язовира. В постоянен контакт сме с колегите по поречието на река „Струма“, заяви управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Промяната в БСП - Пловдив е ново начало
Нинова: Промяната в БСП - Пловдив е ново начало
Ново земетресение край Петриня
Ново земетресение край Петриня