НОВИНИ

Емил Димитров: Язовир "Студена" вече е пълен наполовина

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
21:05, 03.05.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Пернишкият язовир "Студена" вече е пълен наполовина. Вода в него има, въпросът е как се разпределя - това каза екоминистърът Емил Димитров в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

По думите му обвиненият за водната криза в града бивш министър на околната среда и водите Нено Димов бил подведен.

За сегашния еко министър случилото се на предишния вече не е загадка. Нещо повече.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Същото нещо, което се случи с него, се опитаха да ми го направят и на мен. Непрекъсното получавам писма, с които искат все повече и повече вода от язовира, независимо от тази от София.

Министърът показа писмо, с което по думите му, се опитали да го подведат, така както са подвели Нено Димов. В писмото ВИК- Перник обяснява, че има проблеми и водата не достига, въпреки че новият Софийски водопровод захранва язовира.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Изпратих проверка, защото исках да видя какво става със Софийския водопровод, който между другото работи. Изведнъж се оказа, че половината на писмото не е истина, а истина е само втората половина, където казват "Искаме вода".

Заради такива искания се стигнало и до водната криза в Перник - това поне показала проверката на министъра.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Моите хора са успели, заснели са, видяли са. Оказва се, че Перник е плащал едно количество вода на МОСВ, а е ползвал много по-голямо количество.

Схема, в която според Димитров някои печелили милиони, а губещи останали хората и министерството.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Ако това нещо, което са установили, е истина, 5 млн. кубически метра миналата година са минали през водомерите и са отишли до домовете на перничани и те са ги платили, а официално ние не сме знаели за това нещо.

Още утре комисия в екологичното министерство ще изяснява какво точно се е случило. А за това кой е участвал в схемата - финалната дума ще има прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна и Южна Корея си размениха изстрели в демилитаризираната зона
Северна и Южна Корея си размениха изстрели в демилитаризираната зона
В Южна Африка хиляди чакаха на километрични опашки за помощи
В Южна Африка хиляди чакаха на километрични опашки за помощи