НОВИНИ

Има недостиг на лекари в инфекциозното отделение в Сливен

bnt avatar logo
от БНТ
20:29, 03.05.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Регионални

С поклонение, минута мълчание и аплодисменти медиците от Сливен се простиха с починалата от COVID-19 д-р Илиана Иванова. Тя е първият медик в България, загубил битката с коронавируса. В инфекциозното отделение, където има още 6-тима заразени медици, вече има недостиг на специалисти.

Обмислят се варианти за командироване на лекари в Инфекциозното отделение от другите отделения в болницата, ще се търсят и доброволци, заяви днес директора на сливенската болница д-р Васислав Петров. Решението за преодоляване на проблема се очаква след заседание утре на кризисния щаб в Сливен. А днес д-р Иванова беше изпратена в последния си път от съпруга си и нейната майка с разрешение на здравните власти.

Д-р Милена Чанкова, началник на Инфекциозно отделение, МБАЛ-Сливен: Единственото нещо, което искам да ви помоля, е с аплодисменти за д-р Иванова да я изпратим.

Аплодисменти, минута мълчание и много сълзи. Лекари, медицински сестри и санитари от Сливен оставиха цвете и запалиха свещ в памет на доктор Илиана Иванова - пред болницата, в която до последно беше на своя пост и където загуби битката с COVID-19.

Д-р Богдан Сотиров, председател на РК на БЛС - Сливен: Д-р Иванова избра достойния път, защото можеше да не е на първа линия, можеше със специалностите, които имаше, да не е в Инфекциозно отделение.

С потвърдена проба за коронавирус са и съпругът на д-р Иванова и неговите родители. 12-годишният им син е с отрицателна проба. Те са поставени под карантина във Военна болница.

А в инфекциозното отделение на сливенската болница, където е работило семейството, вече има командировани медицински сестри от други отделения заради недостиг на специалисти. В момента в отделението работи само един лекар.

Д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ - Сливен: Утре ще помоля колегите, първо доброволно, ако има желаещи да отидат и да работят един месец в това отделение. Така че това отделение ще работи и ще продължи да лекува пациентите на град Сливен.

В инфекциозното отделение вече не се приемат болни с коронавирус, а се насочват към Военна болница. По какъв начин ще се реорганизира работата на сливенската болница ще стане ясно след заседанието на кризисния щаб в Сливен утре.

Стефан Радев, кмет на община Сливен: Възложено е на лекарите да направят предложения. Каквото е необходимо като ресурс, като логистика да осигурим, за да изпълним това, което предлагат медицинските власти и лекарите.

Две отделения в частните болници в Сливен са в готовност да приемат заразени с коронавурис, но все още в тях няма настанени пациенти с инфекцията.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов и ген. Мутафчийски отрекоха да има напрежение щаб - кабинет
Премиерът Борисов и ген. Мутафчийски отрекоха да има напрежение щаб - кабинет
СЗО: Излекувани пациенти от COVID-19, даващи положителни проби, не са повторно заразени
СЗО: Излекувани пациенти от COVID-19, даващи положителни проби, не са повторно заразени