НОВИНИ

Отмениха част от мерките срещу коронавируса (ОБОБЩЕНИЕ)

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:29, 03.05.2020
Чете се за: 01:59 мин.

Правителството и оперативният щаб решиха да бъдат смекчени част от мерките срещу коронавируса.

Очаква се КПП-тата на изходите на големите градове да бъдат премахнати на Гергьовден.

Заведенията на открито ще могат да бъдат отворени при спазване на определени изисквания също от 6-ти май.

Плавно разхлабване на мерките обяви премиерът. Но при спазване на правила, за да не се допусне пик на заразените.

Бойко Борисов - министър-председател: Навсякъде трябва да се спазват дистанция и дезинфекция. Нито една от мерките днес, които казваме, не носят облекчение на хазната или пренебрежимо малко. Нито една от тези мерки не е икономическа или финансова. Всички са в полза на здравето и психиката на хората.

В щаба са единодушни, че КПП-тата са изиграли важна роля.

Бойко Борисов - министър-председател: Някъде следобеда на Гергьовден можем да махнем КПП-тата. Защо - защото ме е страх, признавам си, че ако го направим днес, масово стотици хиляди ще се изнесат, а целта на КПП-тата беше и е да продължи тази дистанция.

Също от 6-ти май могат да отворят заведенията на открито.

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Където са много нагъсто масите, трябва да се разредят и да се работи на полурежим. Дори и в началото да не могат да се покрият изцяло разходите, това е полезно да могат да се обучат самите екипи как ще действат по-нататък. Трябва да се изгради определена култура на обслужване на пациентите. Клиентите, извинете, могат да станат пациенти.

Изискването е разстоянието между масите да бъде поне 2,5 метр. На всяка маса да стоят не повече от 4 човека, или едно семейство. Персоналът да е с защитни маски и да дезинфекцират след всеки клиент.

Бойко Борисов - министър-председател: Пак усещането ни, че светът е свършил, го няма, дето се вика, може да седне да изпие една бира или детето да изяде един сладолед, знаете ли какво е да стискаш тези мерки?

Районните здравни инспекции и Агенцията по храните ще следят дали заведенията отговарят на изискванията.

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Ще трябва да си дадат мнението за всяко конкретно място. Това ще отнеме време, но е най-сигурният начин.

От утре се разрешава индивидуалният спорт на открито при спазване на дистанция от 2,5 метра между хората, но не и състезания.

Бойко Борисов - министър-председател: Това само може да подобри здравето. Трябва да се научим да живеем с този вирус, няма да мине поне 2 години.

Засега остава забраната за сядане на пейките в парковете.

Лично професор Мутафчийски е настоял за отваряне на плувните басейни, с мерки за дезинфекция. Ще се измерва температурата на хората на входа. Разстоянието между два чадъра с шезлонги на басейна трябва да е поне 4 метра.

След среща с автоинструктори стана ясно също, че от утре школите могат да работят с ползване на защитни маски и дезинфекция.

Утре трябва да е готов и проектозаконът, който да послужи за отмяна на извънредното положение.

Бойко Борисов - министър-председател: Нека да го наречем санитарно извънредно положение, защото трябва да останат мерките 60:40, банковите, социалните мерки, противоепидемичните мерки.

Росен Желязков - министър на транспорта: Ние очакваме да имаме йо-йо ефект. Този ефект ще бъде наблюдаван.

Бойко Борисов - министър-председател: Още веднъж голяма благодарност на дисциплинираните, да не се чувстват по никакъв начин, че са били минати. Българинът най-се пази да не се мине или от течение. Само колективната дисциплина и ред могат да ни облекчават все повече и повече мерките, не сработи ли, веднага КПП-та и веднага затваряме.

Ще бъде създадена организация за провеждане на изпитите за 7 и 12 клас. Няма съгласие за отваряне на ясли и детски градини, защото според шефа на щаба има опасност от разпространие на коронавируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Германски министър подкрепи завръщането на Бундеслигата
Германски министър подкрепи завръщането на Бундеслигата
Басейни и тенис кортове се подготвят да отворят
Басейни и тенис кортове се подготвят да отворят