НОВИНИ

Отварят терасите на заведенията при определени правила, след Гергьовден махат КПП-тата

bnt avatar logo
от БНТ
11:15, 03.05.2020
9852
Чете се за: 01:19 мин.
Политика

Щабът не е затворен, повтори премиерът Бойко Борисов по време на брифинга, на който беше обявено облекчаване на мерките на правителството, наложени заради ситуацията с коронавируса. Днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще подпише заповед за това.

При мерките, където е имало разногласие с членове на Щаба, Борисов каза, че не ги е приел.

По отношение на мерките, премиерът обобщи:

- Инструкторите и издаване свидетелства за правоуправление - теория, практика, авиация, сухоземен, морски транспорт - от утре могат да работят. Изискванията са да се носят маски в автомобила и да има дезинфекция след всеки, който излиза. Изисква се и съответна дистанция.

- Разрешаваме индивидуалните спортове на открито, но не състезания. Може тенис на корт, да тичат по пистата на стадиона, да тичат в парка. Лично Мутафчийски настоява да отворим и плувните басейни при спазване на мерките, заяви Борисов. За СПА - хотелите няма все още никъде решение как да работи този бранш.

- Терасите в заведенията на открито могат да отворят - за тях трябва да има много ясни правила, за да може хората да ги спазват. Там, където няма дистанция, няма да отварят.

Проф. Мутафчийски допълни, че трябва да се спазва физическа дистанция, персоналът да ползва предпазни средства. На първо място е сигурността на клиентите и персоналът. Там, където масите са на гъсто, трябва да се разредят.

Заведенията могат да отворят, след като минат проверки от РЗИ-тата и Агенцията по храните, каза премиерът.

- Абсолютно единомислие на Щаба има с КПП-тата. След следобеда на Гергьовден може да се махнат КПП-тта, каза Борисов. Той счита, че те са изиграли много голяма роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и ще продължим да действаме по този начин, ако се наложи, допълни премиерът.

- Не е постигнато съгласие с детските градини и яслите.

- Постигнато е съгласие за учениците в 7-и и 12-и клас да бъде създадена организация, гарантирано за учителите, при дистанция, за да може да се проведат изпитите в срок.

Нито една от мерките, които се казват днес, не носят облекение на хазната. Всичките са насочени към физическото и психическо здраве на хората, каза Борисов.

Трябва да се научим да живеем с този вирус. Няма да мине поне две години, допълни премиерът.

Във връзка с двата смъртни случаи на медици у нас министър Ананиев заяви, че всички епидемиологични мерки, които се изпълняват досега, ще се изпълняват при още по-строг контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идва ли краят на ръкостискането?
Идва ли краят на ръкостискането?
Добрин Василев: Хората, които взимат решенията, носят и отговорността
Добрин Василев: Хората, които взимат решенията, носят и отговорността