НОВИНИ

Емил Димитров: Същото, което се случи с моя предшественик, се опитаха да ми го направят и на мен

bnt avatar logo
от БНТ
10:08, 03.05.2020
5520
Чете се за: 01:11 мин.
Сигурност и правосъдие

"Точно същото нещо, което се случи с него (Нено Димов), се опитаха да ми го направят и на мен и то точно за същия язовир - язовир "Студена". Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

Той обясни, че язовирът е на МРРБ, водоснабдяване и канализация, кранове и водомери също е на МРРБ, водата условно я разрешава министърът и когато липсва вода - той е виновен.

"Там има едно недоразумение и понеже на мен се опитаха да ми го направят, изпратих проверка, защото исках да видя какво става със Софийския водопровод, който между другото работи. Проблемът е как се разпределя водата в града", каза Емил Димитров.

Целта на Софийския водопровод е да подпомогне Перник, за да може язовирът да акумулира големи водни обеми и да стигне за цялата година.

Министър Димитров каза, че непрекъснато получавал писма, в които искат все повече и повече вода от "Студена", независимо от водата от софийския водопровод. Показа писмо от ВиК с искане за още вода, но след като е било установено, че обосновките в писмото не са истина, е изпратил проверка.

Комисия ще установява какво точно се е случило, за мен е ясно, каза Димитров.

По думите му Перник е плащал едно количество вода на Министерството на околната среда и водите, а е ползвал много по-голямо количество.

Министърът предполага, че нито сегашният кмет и областен управител знаят, нито предходните областен управител и кмет са знаели.

"Има двама души, които са знаели - конторлните органи и шефа на ВиК. Няма как да не са знаели какво се е случвало през годините", каза Емил Димитров.

Той допълни още, че министерството е дало 104 млн на Перник да си отремонтира тръбите, дали са пари също за пречиствателната станция.

"Но те започнаха много рязко са искат почти същите количества като миналата година от язовира, а и нови количества от язовир Искър", каза той.

В момента обемът на "Студена" е 10,5 млн. "Ако ще разходваме по един милион, след 10 месеца сме без вода и трябва много внимателно да стопанисваме", допълни още министърът.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиера в ефира на БНТ: Орлин Горанов представи новата си песен "Дали?"
Премиера в ефира на БНТ: Орлин Горанов представи новата си песен "Дали?"
Съпругът на починалата лекарка от Сливен също е с положителна проба за коронавирус
Съпругът на починалата лекарка от Сливен също е с положителна проба за коронавирус