НОВИНИ

Заведения на открито ще работят при спазване на противоепидемични мерки

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:09, 03.05.2020
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

От тази сутрин разходките на Витоша са позволени. След повече от месец пълна забрана за посещаване на природния парк, лошото време не спря хората да се разходят в планината.

Свободни за преминаване вече са и всички столични паркове и градинки. Да отворят при новите противоепидемични мерки също се готвят клубовете за индивидуален спорт и заведенията с градини.

Още в средата на другата седмица жителите на София отново ще могат да седнат на заведение и да си поръчат нещо.

Очаква се в сряда - 6 май, всички кафенета, ресторанти и сладкарници с градини да могат отново да посрещнат клиенти. Те трябва да спазват всички изброени в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев условия - като дистанция от 2,5 метра от всяка маса, не повече от 4 души на една маса, дезинфекция след всеки клиент, а персоналът трябва да носи маски.

Собствениците на заведения споделиха, че вече започват да пълнят хладилниците и нямат търпение да отворят, защото много от тях едвам оцеляват.

Скоро ще се създаде специална организация на работа и на хижите на Витоша, за да могат да продават храна и напитки на туристите на павилиони пред хижите.

Иначе днес на Витоша, в първия ден в който легално можехте да се разходите в планината, туристи не липсваха, макар и засега без работещи хижи.

Туристите на "Витоша днес трябваше да разчитат на собствен транспорт, тъй като автобусните линии до планината остават затворени.

Освен това с колата можеше да се качите преди 11.00 или след 14.00 ч. Правило, което остава валидно и през делничните дни.

Заради лошото време, паркингът, който бяха организаирали служителите на общината, тук на пътя за Алеко, не успя да се напълни.

Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция" към Столичната община: Към Алеко пускаме само трудно подвижни и инвалиди и служители на Планинската спасителна служба.

Сядането на пейки и в беседки в палнината остава забранено, но можете да си направите пикник в рамките на семейството. В парковете остават часовите пояси от 09:30 до 18:30 за родители с деца, а през останалото време за останалите. От общината уточниха, че хората спокойно могат да преминват и през всички градски градинки. Условието отново е дистанция около 2 метра.

Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция" към Столичната община: Оставяме на съвестта на хората и възпитанието, виждаме че в парковете това нещо се съблюдаваше от 90% от хората, обясняваха на самите деца правилата за еднопосочното движение. Нямаме в последните няколко дена недоволни граждани от мерките, те свикнаха и напротив, имаме един голям процент на изпълнение на предписанията.

А от Националния тенис център вече се подготвят за закъснялото откриване на летните кортове. Имат допълнителни идеи как отново ще заработи бизнесът им, като например да се играе с ръквица, играчите да не се ръкуват и да не се използват съблекалните.

Георги Дончев, Управител на Национален тенис център: И се надявам наистина с началото на сезона тези хора, които наистина бяха зажаднели за движение за спорт и за въздух, да се включат активно и да наваксат пропуснатото.

И въпреки, че от няколко дни се говори, че ограничителните ленти на парковете ще бъдат премахнати, всъщност те са просто отрязани или скъсани и се влачат по стълбове и дървета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори лекар загуби битката с COVID-19 (ОБОБЩЕНИЕ)
Втори лекар загуби битката с COVID-19 (ОБОБЩЕНИЕ)
Магнус Карлсен най-добър и в интернет
Магнус Карлсен най-добър и в интернет