НОВИНИ

Втори лекар загуби битката с COVID-19 (ОБОБЩЕНИЕ)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:14, 03.05.2020
Чете се за: 02:12 мин.
Здраве

Втори лекар загуби живота си след заразяване с коронавирус. Д-р Нели Пандова-Илиева е дългогодишен медик в Спешна помощ в столицата.

Според колегите й д-р Пандова е един от първите спешни медици тук в центъра дали положителна проба за вируса още преди седмици. Именно в столичния спешен център през април бяха установени 14 заразени медици. Д-р Пандова е една от тях.

Съпругът й също работи тук като лекар. Новината за смъртта на лекарката бе съобщена тази сутрин от щаба като те изразиха безпокойство, че тя се оказва заразена, след като е лекувана и вече имала две отрицателни проби.

По-късно от Столичната здравна инспекция съобщиха за БНТ, че внимателно проучват обстоятелствата около нейното боледуване и ще излязат със становище най-вероятно утре.

Броят на заразените медици днес се увеличи с още двама.

Аплодисменти за д-р Пандова, която повече няма да тръгне с линейката към свой пациент.

Катя Сунгарска - говорител на Център за Спешна помощ - София: Всички сме шокирани, потресени сме, тъжни сме, гневни сме.

Един от много лъчезарните хора в Спешна помощ София, много слънчева, много добър човек.

През април в Спешния център започна масово тестване на персонала. Според колегите й д-р Нели Пандова-Илиева е една от първите, които са регистрирани като носители на вируса след положителен бърз тест и положителен PCR. Първоначално не е имала оплаквания, но по-късно се наложило да влезе в болница.

Ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Лекувана е в Окръжна болница. След като са установени две отрицателни проби и подобряване в състоянието, е изписана на домашно лечение.

Катя Сунгарска - говорител на Център за Спешна помощ - София: Тя е един от първите заразени медици и имахме огромна надежда, много се радвахме, когато тя се прибра вкъщи от болницата и някак си приехме, че всичко е отминало.

След изписването д-р Пандова си остава вкъщи, вчера вечерта обаче състоянието й се влошава.

Ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Още с пристигането в спешния приемен център на "Александровска" се е наложило да бъде интубирана.

45 минути лекарите се опитват да я върнат към живота, но не успяват. Тревожното в нейния случай според щаба са двете отрицателни проби за коронавирус, след които е била изписана и възможността отново да е заразена.

Ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Доколкото ми е известно, сега се очаква PCR-а, който са взели веднага с пристигането, но иначе на един от тестовете, които са извършени е дала също положителен резултат. Това поставя под въпрос имунитета, който се изгражда след като се преболедува този вирус.

За такава възможност предупреждават и изследвания на различни учени по света.

Ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Има едно съобщение на хонконгски колеги, които правят изследване на голяма група пациенти, след като са дали отрицателни резултати, при които се установява наличието на вирусни частици.

След като вече има двама починали от коронавирус медици, работили на първа линия, а общият брой на заразените устойчиво расте, все по-актуално звучи въпроса - достатъчно ли са защитени по време на работа.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Това са два случая, които наистина са много болезнени и се отразиха в обществото и дискусията ще продължи и занапред какво трябва да се направи допълнително, за да не се допуска.

Според здравния министъ,р най-вече трябва стриктно да се спазват вече известните мерки - като носене на предпазни средства.

А докато спешните медици отдаваха почит на своята колежка, гражданин извика полиция, тъй като според него не били на нужното отстояние един от друг.

От Българския лекарски съюз изказаха съболезнования за починалата лекарка: За два дни загубихме двама лекари в битката с COVID-19. Болката от случилото се е неописуема. Д-р Пандова ни напусна, но с достойнство се бори на първа линия и изпълняваше своя професионален и морален дълг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Мангъров одобрява разхлабването на мерките
Доц. Мангъров одобрява разхлабването на мерките
Заведения на открито ще работят при спазване на противоепидемични мерки
Заведения на открито ще работят при спазване на противоепидемични мерки