НОВИНИ

Нови заразени с COVID-19 са пристигнали от Нидерландия у нас

bnt avatar logo
от БНТ
20:49, 03.05.2020
Чете се за: 01:11 мин.

Само в петък с два полета са се върнали две жени с положителни PCR-тестове и семейство - мъж и жена, което е дало положителни проби за коронавирус с бърз тест на летище София.

С двата полета от Нидерландия са пристигнали общо 172-ма души. От оперативния щаб казаха, че хората от тези полети са под карантина още от пристигането си от чужбина и ще бъдат тествани.

В хасковското село Брягово в петък с такси пристигнали две жени, които още в Нидерландия са дали положителни проби за коронавирус. В техния самолет са пътували общо 54 души.

Делчо Митев - кмет на с. Брягово: Там не им се обръщало внимание, нямат нужното доверение на лекарите, които са там, твърде много се чака, за да бъдат прегледани в болниците и затова са решили да се върнат.

С другия полет от Нидерландия са пътували общо 118 души, 17 от тях - от Хасковска област. Двама от пътниците - мъж на 36 години и жена на 34 години, са били тествани още на летище София, след като близките им потърсили личния си лекар в димитровградското село Воден и съобщили, че са със симптоми на коронавирус.

Д-р Татяна Албанова - личен лекар: Майката на момичето се обади и каза, че тя не се чувства добре, не може да диша, задушава се. Те са уплашени и се прибират, където са родени.

Лекарят веднага информирал Общинския кризисен щаб, а от там се свързали и с Националния щаб.

Иво Димов - кмет на община Димитровград: Бих го нарекъл престъпна безотговорност - да знаеш, че си болен, че имаш симптоми и в същото време да се качиш на самолет с още 120 човека и да тръгнеш да се прибираш - за мен това не е нормално.

На семейството са взети проби и за PCR-тест. Те са настанени за лечение в столична болница. Ще бъдат тествани и всички пътници от двата самолета от Нидерландия с доказани болни от COVID-

Доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Издирили сме ги, започна изследване, за двама души имаме вече положителен резултат, които са били в различни полети и продължаваме да извършваме изследването.

През последната седмица в хасковските села вече са се върнали десетки българи, работещи в Нидерландия. В Брягово и Воден, откъдето са новопристигналите, се извършва цялостна дезинфекция, а местната власт и полицията следят за спазването на карантината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европа се адаптира към падане на наложените ограниченията
Европа се адаптира към падане на наложените ограниченията
Авиокомпаниите възстановяват част от полетите си, но при определени правила
Авиокомпаниите възстановяват част от полетите си, но при определени правила