НОВИНИ

Пътят за Рилския манастир остава затворен (ОБЗОР)

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 10.01.2021
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Срутището на пътя за Рилския манастир вече е разчистено, но пътят ще остане затворен поне до края на валежите. Продължават обаче геоложките огледи на мястото.

За сега пътят ще може да се използва само от духовенството и служителите на Рилския манастир. Ще бъде създадена и специална организация на движението.

Докато скатът не бъде укрепен на 100%, районът ще продължи да се наблюдава. Предстои довършване на строително-монтажните работи, които са предвидени в проекта за укрепване на участъка.

Скалната маса е изчистена от пътното платно през нощта, а тази сутрин геолози направиха оглед. Специалистите ще решават какви допълнителни мерки ще се предприемат, за да се обезопаси мястото. Заключението им е, че изградената стена е поела голяма част от пораженията от активизиралия се срутищен процес.

Укрепителната мрежа на пътя за Рилския манастир не е могла да удържи тежестта на огромния скален къс, който е бил над 30 тона и затова той е паднал на пътното платно.

Тази ограда, тя не е предназначена за такива големи късове, които имат голяма енергия, тя е предназначена за скалните късове, които са над веждата на свлачището. Тези диагонални въжета са предназначени да намалят енергията на този камък и да няма такива поражения, каза проф. Николай Жечев - проектант на обекта.

Експерти са категорични, че извършените до момента укрепителни дейности са предотвратили активизирането на много по-големи свлачищни процеси, които биха довели до затваряне на пътя минимум за половин година. Проектът за укрепване на свлачищните дейности в района все още не е реализиран напълно.

Имаме да поставяме 5900 м високоякостни въжета, които да облекат ската и да намалят тази енергия на падащите скални късове. Имаме допълнително да анкерираме както всички големи късове, така и участъци, допълнително от самия скат. Също така имаме да правим хоризонтални сондажи, допълни проф. Жечев.

АПИ: Предотвратен е много по-голям срутищен процес на пътя за Рилския манастир

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който днес също беше на мястото на срутището каза, че се търси трайно решение за укрепване на пътния участък.

В момента обаче премисляме последващи действия по отношение на премостване на пътния участък. Този целият скат, над 500 метра над нас, при подобни геодинамични процеси, подобно преовлажняване, едва ли би могъл да бъде така трайно укрепен в рамките на този проект с този тип дейност. Премахвайки скалата, отваряме риск 600 метра оттук нагоре и целият скат да пропадне долу в дерето, каза Нанков.

Докато не спрат валежите и водата по ската не се отцеди, по пътя ще могат да преминават само свещениците и служителите на Рилския манастир.

Ще бъде поставена светофарна уредба със сигнализист, който ще я командва, но мислим за момента, че е най-безопасно това да се случва само в светлата част на деня. През нощта пътят ще бъде затворен, обясни Стоян Беличев - изпълнителен директор на "Автомагистрали" ЕАД.

Пораженията по асфалтовата настилка ще бъдат коригирани от компанията.

Автор: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 40 см сняг до полунощ в Северна България. Жълт и оранжев код за валежи утре
До 40 см сняг до полунощ в Северна България. Жълт и оранжев код за валежи утре
Датата на изборите - основен акцент в днешните консултации при президента Радев
Датата на изборите - основен акцент в днешните консултации при президента Радев