НОВИНИ

24 години след щурма на парламента - какви са поуките

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:34, 10.01.2021
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

На този ден преди 24 години у нас протестиращи щурмуват сградата на Народното събрание и нахлуват в нея. Следва погром, депутатите са евакуирани. Причината - острата политическа криза в страната и нежеланието на управляващата партия да се откаже от властта.

Зимата на 1996-97-а. Страната ни е в икономически срив, банки фалират, има зърнена криза, заплатите падат до няколко долара, шири се хиперинфлация. Започват протести срещу правителството на Жан Виденов. Тогава Красимир Премянов е председател на ПГ на "Демократична левица".

Каква е причината за колапса?

Общо състояние на преход, на криза, България още не е член на ЕС, въздържание за подкрепа от външните фактори и определени проблеми във вътрешнопартийните отношения в БСП, коментира днес Премянов.

Стефан Софиянски пък е кмет на столицата, издигнат от СДС.

Икономиката не вървеше никак, ежедневието на хората ставаше все по-трудно, фалираха се осем банки. Хората загубиха всякаква надежда, че комунистите могат да направят каквото и да е било и излязоха на улицата, обяснява Софиянски.

На 21 декември 1996 г. Жан Виденов подава оставка като председател на БСП и министър-председател. На 8 януари за нов премиер е номиниран Николай Добрев.

На 10 януари президентът Желю Желев отказва да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, а опозицията организира протестно шествие срещу Народното събрание. То завършва с нахлуване в сградата.

Застанахме на вратата на Парламента, опитахме се да спрем хората, в един момент от някъде се хвърли една димна бомба и тогава Краси каза "бягайте" и ние отстъпихме. Хората влязоха в Парламента. Не нанесоха, в интерес на истината, големи поражения, но не беше приятно, спомня си Софиянски.

Запазихме спокойствие, самообладание, имаше нотка агресивност немалка в тези, които проникнаха в Парламента. Имаше момчета от НСО, които бяха много малко, но успяха да спазят всички мерки за гарантиране на живота и сигурността на хората, които са там. Най-важното, че не се допусна кръв, категоричен е Премянов.

Полицията и вътрешни войски се намесват. Депутатите са изведени от сградата. Демонстрантите са разпръснати със сила. Има ранени.

Не бива да се допуска това, трябва да се търси национално съгласие по основните въпроси на обществото, допълва Красимир Премянов.

Това не е ден, с който България трябва да се гордее, но той катализира някакъв път, смята Стефан Софиянски.

Път, който води до предсрочни парламентарни избори, спечелени от СДС и валутен борд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се до края на годината цяла България да бъде покрита с 5G мрежa
Очаква се до края на годината цяла България да бъде покрита с 5G мрежa
Четирима общински съветници от Сандански са имунизирани в нарушение на правилата
Четирима общински съветници от Сандански са имунизирани в нарушение на правилата