Четирима общински съветници от Сандански са имунизирани в нарушение на правилата

от БНТ
20:22, 10.01.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Четирима общински съветници в Сандански са имунизирани срещу коронавирус в нарушение на Националния план за ваксиниране. Това е заключение от проверката, назначена вчера от здравния министър. Случаят възмути и хората в социалните мрежи - интернет потребителите се питаха защо общински съветници се имунизират първи.

Утре ще бъдат взети обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции, съобщи здравният министър.

Проф. Костадин Ангелов е категоричен, че действията във връзка с ваксинирането на всеки отделен българин са подчинени на ясни и точни правила, разписани в Националния план и няма да допусне институции или отделни лица да ги нарушават.

За нарушенията при ваксинирането вчера съобщиха от партия "Републиканци за България".

И днес не успяхме да открием за коментар председателя на ОбС-Сандански Николай Шаламандов, шефа на местното РЗИ и директора на болницата. От ГЕРБ-Сандански заявиха в декларация, че са категорично против ваксинирането на политически лица.

Провежда ли се незаконна ваксинация в Сандански?

Според Стоян Стоев на всички общински съветници е предложено да се ваксинират.

Имам информация, че са прозвънявани и кметовете на кметства да бъдат ваксинирани. Всички наши колеги в Общинския съвет, както и кметовете на кметства са отказали, каза Стоев.

От групата общински съветници на ГЕРБ е ваксиниран само един, Петър Додушев, който e действащ учител.

Попада в рисковата група, те подлежат на ваксинация, и е решил да се ваксинира точно по тази причина. Тук фокусът и по-важно за обществото е да се знае каква е организацията, кой е отговорен за този процес да започне по този начин, кой е отговорен за това да се наруши Националния календар за ваксинациите. Тук това е големият проблем, допълни Стоев.

Очаква се от обясненията на медиците и кметското ръководство и общинските съветници да стане ясно кой е виновен за нарушаване на имунизационния план в Сандански.

Автор: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
24 години след щурма на парламента - какви са поуките
24 години след щурма на парламента - какви са поуките
До 40 см сняг до полунощ в Северна България. Жълт и оранжев код за валежи утре
До 40 см сняг до полунощ в Северна България. Жълт и оранжев код за валежи утре