НОВИНИ

Обстановката във Варна се нормализира след дъждовете

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 11.01.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Дъждът във Варна не беше пороен, шахтите не можаха да поемат водата и на места се образуваха огромни локви.

Във Варна и към 20.00 часа продължава да вали дъжд, но не силно. Към момента наводнени улици и булеварди в града няма. В критичните участъци, където тази сутрин имаше огромни локви, водата вече се е оттекла.

До обяд обаче движението на места беше затруднено, а колите едва успяваха да преминат през образувалите се езера. Това се случва при всеки по-продължителен дъжд.

Канализацията не успява да поеме водата заради наносите. По данни на Община Варна всички шахти са били почистени през есента. Още за картината от дъждовна Варна показваме в следващия репортаж.

Дъждът се усили през нощта и сутринта много възлови и натоварени улици бяха наводнени.

На водачите на автомобили им се налагаше да навлизат в насрещното движение, за да заобикалят локвите. Образуваха се сериозни задръствания.

Атанас Балабанов, председател на автоинструкторите във Варна, каза: "Това трябва да стане с възможно най-ниска скорост, за да не засмуче вода самият двигател. И при бензиновите и при дизеловите автомобили, ако това нещо се случи, е пагубно за самия двигател, след което ще се наложи основен ремонт."

От общината припомнят, че през есента всички шахти за дъждовна вода са били почистени, но затлачването при по-силен валеж е заради наносите.

До обяд аварийни екипи са отводнили две избени помещения и залят тротоар. На входа на Морската градина пък падна близо 70-годишен чинар и скъса водопровод, а експертите тепърва ще установяват причините.

Стоян Аргиров, Община Варна, каза: "Дали ВиК аварията от магистралния водопровод е подкопала корените, което да е причина за падането на дървото или дървото е паднало и е изтръгнало водопровода няма как да го установя."

До обед над Варна са се изсипали 31 литра на квадратен метър, което е половината количество от нормата за месеца.

Репортер: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не се налага евакуация на хора в Нови Искър
Не се налага евакуация на хора в Нови Искър
Мъжът, обвинен за смъртта на 8-годишното дете в Мездра, остава в ареста
Мъжът, обвинен за смъртта на 8-годишното дете в Мездра, остава в ареста