НОВИНИ

Евакуираха 20 души в Батановци заради наводнението

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
17:52, 11.01.2021 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Евакуация на Батановци заради придошлите води на Струма. Част от града е заплашен от наводнение, хората не трябва да останат в домовете си.

Частично бедствено положение е обявено в Пернишко. То е в сила за Батановци, Ярджиловци и Черна гора. Улиците в тези населени места наистина приличат на реки, наводнени са дворове и мазета.

Най-сериозна е ситуацията в Батановци. Около 20 души са евакуирани. По информация на "По света и у нас" те са настанени при свои близки, а местната управа ще се опита да създаде организация те да бъдат впоследствие обезщетени за щетите, които им нанесе природното бедствие.

Преди около час тук беше зам. регионалният министър Николай Нанков, който се запозна с обстановката и заяви, че ще бъдат потърсени причините за наводнението. Очаква се нивото на река Струма тук през следващите часове да се повиши още, поне такава беше прогнозата на кмета на Перник Станислав Владимиров днес.

Бедствено положение в Трън, река Ерма излезе от коритото си

В Трън също бе обявено бедствено положение тази сутрин. Река Ерма излезе от коритото си и също заля някои дворове. До евакуация не се стигна, изгражда се дига на реката и ситуацията там изглежда по-спокойна.

Реките Конска и Струма повишиха нивата си след обилните дъждове и започналото вчера контролирано изпускане на язовир "Студена".

"Това изпускане трябваше да започне по-рано, но си има процедура. Ще искаме от управителя на ВиК-Перник доклад по отношение на процедурата какви са били причините да започнат едва в неделя изпускане на язовир "Студена", заяви зам. регионалният министър Николай Нанков.

"Сега се налага да се изпуска язовирът с по-големи количества, за да не стане една по-голяма беля, която създаде тази критична ситуация в град Батановци", допълни кметът на Перник Станислав Владимиров.

Придошлите води наводниха улици и къщи в Батановци.

"Почна да прелива. Виждате тук и горната шахта. Въобще всички шахти тук в махалата, Средорек я казват, прелива", каза жител.

"Мазетата са пълни. На мен мазето връща от канализацията и го пълни. Но няма какво да се прави, няма как да се борим с него", коментира друг.

Около 20 души от наводнените къщи в Батановци бяха евакуирани.

"Хората са при близки настанени. И общината има готовност с резервни жилища. Разговаряно е с един от хотелите в Перник", каза кметът на града.

В Трън река Ерма излезе от коритото си и заля мазета и дворове.

"Няма ми ги половината кокошки. Около 15 броя. И не може да влезеш вътре. Мазето ми е наводнено. Цялата зимовина", съобщи Симеон Петров.

Мостът към един от кварталите на Трън е бил залят и останал непроходим почти цял ден.

"Това, което предвиждаме към момента, е изграждане на дига. За да спрем излизането на реката", заяви кметът на Трън Цветислава Цветкова.

В Перник цяла нощ ще дежурят екипи, за да следят каква е обстановката. При необходимост ще вземат допълнителни мерки.

Репортери: Йоана Миланова и Альоша Шаламанов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурята Филомена блокира Мадрид
Бурята Филомена блокира Мадрид
София предложи на Скопие план за действие за сътрудничество в различни сектори
София предложи на Скопие план за действие за сътрудничество в различни сектори