НОВИНИ

Ще има ли наказани в Сандански след нарушение на плана за ваксиниране?

bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 11.01.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Изпълнителна агенция „Медицински надзор" започна проверка на казуса с ваксинираните общински съветници в Сандански. Очаква се до дни да стане ясно ще има ли наказани, след като беше нарушен националният план за ваксиниране.

Общинските съветници, които са ваксинирани нямат привилегии. Не е било планирано те да прередят хора от други социални групи, но в последния момент много от записаните в списъците са се отказали и така дозите са достигнали до съветниците. Това каза днес управителя на Югозападна болница доктор Илия Тонев. Той подчерта, че няма медици от болницата, които да са пожелали да се ваксинират и да не са получили имунизация.

Ваксина е предложена на всички медицински лица от първа линия в борбата с коронавируса, имало обаче много, които към момента се въздържат от ваксиниране, каза още болничният началник.

Малко след 15.00 часа днес инспектори от "Медицински надзор" влязоха в "Югозападна болница". Казаха, че проверката им ще продължи до изясняване на всички обстоятелства довели до ваксинацията на общинските съветници.

"Ще проверяваме информацията, която излезе в медиите, всичко, което касае организацията, действията, изпълнението на нормативните документи", обясни Фидел Косев, Медицински надзор.

От болницата, където са поставили ваксините на общинските съветници, не очакват да бъдат санкционирани.

Доктор Илия Тонев, управител на "Югозападна болница", заяви: Алтернативата беше да изхвърлим ваксината. Останаха няколко дози неизползвана ваксина, поради отказ на поредната група, подлежащи на имунизация и дали съгласие да дойдат и да се ваксинират, беше осъществена връзка и с общинските съветници и няколко се отзоваха и използвахме всички дози, които ни бяха предоставени.

Провежда ли се незаконна ваксинация в Сандански?

Ако се установи, че общински съветници са използвали служебното си положение, за да се ваксинират, те трябва да бъдат наказани. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, от чиято партия е един от имунизираните съветници.

"Проверката ще покаже дали някой е използвал служебното си положение за да се ваксинира, че редът е нарушен е видно, че е нарушен. Въпросът е защо е нарушен редът. Тези хора ли са се вреждали по някакъв начин, за да прередят другите или се е случило нещо друго", заяви Красимир Каракачанов.

Според здравни експерти липсата на достатъчно информация е сериозен проблем при ваксинацията у нас.

Мария Петрова - адвокат по медицинско право, обясни: "Как остават ваксини. Това означава, че някой не е попълнил правилно списъка, някой не е регистрирал правилно и отговорност за това носят регионалните здравни инспекции".

От здравната инспекция в Благоевград отказват коментар по темата до приключване на проверката назначена от Министерство на здравеопазването.

Репортери: Ст. Христова, А. Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камала Харис на корицата на "Вог"
Камала Харис на корицата на "Вог"
Наводнени заведения до езерото Клептуза във Велинград
Наводнени заведения до езерото Клептуза във Велинград