НОВИНИ

"Байонтек" очаква да произведе 2 млрд. ваксини през 2021 г.

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:15, 11.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Натискът на пандемията не отслабва и надеждите са в бързото имунизиране. Компанията "Байонтек" обяви, че увеличава плана за доставки на разработената съвместно с "Пфайзер" ваксина.

До края на годината ще се осигурят не 1 млрд. и 300 млн., а 2 млрд. дози от ваксината на "Пфайзер" и "Байонтек", съобщи германската компания. От един флакон вече се извличат не пет, а шест дози. Разчита се и на нов завод за производство в Германия и още три в САЩ.

Около два милиона британци вече са получили първата доза ваксина срещу коронавируса. Днес пред нови седем центъра за ваксиниране се извиха опашки. Но при 30 000 души в болница, недостиг на кислород и над 3 млн. заразени, най-лошото тепърва предстои, посочват властите и призовават за отговорно поведение.

"Вирусът се предава чрез огромния брой решения на отделни хора да осъществяват ненужни контакти. Важно е всеки, при всяко общуване в идните седмици, да помисли: "Трябва ли да направя това", заяви главният здравен инспектор на Англия проф. Крис Уити.

Вижте листовката на ваксината на "Пфайзер"-"Байонтек"

Увеличава се разпространението на новия щам на коронавируса, който беше открит на Острова. Американски учени предупреждават, че при него PCR тест може да даде фалшив отрицателен резултат. Френски експерт препоръча затваряне на границите с Великобритания.

Ограниченията все повече тежат на хората. Днес гимназисти от няколко области в Италия протестираха, заради поредното отлагане на връщането им в училище.

"Загубихме цяла година с дистанционното обучение. Омръзна ни да се отказваме от правото на образование, защото властите не вземат нужните мерки", коментира момиче.

В Русия над един милион и половина души са имунизирани с ваксината "Спутник V". Руснаците не се притесняват особено, показва репортаж на Ройтерс.

"Аз ходя на работа и на гости, излизам. Животът ми не е свършил. Вярвам, че скоро ще се ваксинирам и това ще приключи", каза Олга Горделик, жителка на Москва.

Междувременно стана ясно, че експерти на СЗО ще пристигнат в Китай на 14 януари, за да разследват причините за появата на новия коронавирус. Те ще работят заедно с китайски учени, съобщиха от Пекин.

Нова фабрика в Марбург, Германия, също се очаква да отвори врати през февруари, което ще спомогне за увеличаване на производствения капацитет на компанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Иванов с първа победа на турнира в Токио
Даниел Иванов с първа победа на турнира в Токио
Екип на СЗО ще бъде допуснат в Ухан
Екип на СЗО ще бъде допуснат в Ухан