НОВИНИ

Село Казанка от 3 години е без питейна вода заради наличието на уран

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 11.01.2021
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Мониторинг на водата се прави всяка седмица в старозагорското село Казанка. Причината е, че преди близо 3 години беше констатирано, че водата там съдържа естествен уран над допустимите стойности. Хората все още не могат да я ползват.

И днес все още водата в село Казанка е негодна за пиене и битови нужди. Мярката е заради отклонение в показателите на естествения уран в питейната вода в селото, в което живеят около 100 души.

"Причината беше наднормени стойности на естествен уран в пробите на двата водоизточника, които стопанисва ВиК и това ни накара с предписание ние да спрем водата, която се подава от централното водоснабдяване", заяви д-р Росица Николова, директор на Дирекция "Обществено здраве".

Вода за питейно-битови нужди се осигурява чрез водоноски, а хората ползват за целта бидон, разположен в центъра на селото.

От ВиК Стара Загора са предприели дейности по откриване на нови водоизточници.

"Но тъй като районът е беден на вода, бяха направени опити за няколко дълбоки сондажа, част от които бяха неуспешни и в момента имаме един изграден сондаж, но със значително малко количество вода, което няма да е достатъчно за водоснабдяване на цялото населено място", заяви Севдалина Драгова от ВиК Стара Загора.

Още през 2018 г. във водата на село Казанка е открит естествен уран над нормата

Вече е издадено разрешение за водовземане, а на съществуващите стари водоизточници е монтирано съоръжение за пречистване на водата. Очаква се питейната вода в Казанка да бъде пусната в началото на февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради бурния вятър: Паднали дървета затиснаха автомобили в Пампорово
Заради бурния вятър: Паднали дървета затиснаха автомобили в Пампорово
Ивелина Илиева допусна поражение на старта на Мастърс турнира в Доха
Ивелина Илиева допусна поражение на старта на Мастърс турнира в Доха