НОВИНИ

Проф. Никола Алтънков: Тръмп "взривява" статуквото още откакто се е появил като кандидат за президент

bnt avatar logo
от БНТ
09:09, 11.01.2021
Чете се за: 01:52 мин.
САЩ
Слушай новината

Привържениците на Доналд Тръмп - 77 милиона американци, имат отношение към нахлуването в Капитолия като към нещо, което не е повече от легитимен протест, докато противниците му мислят, че това е нападение, атака върху конституционната система в САЩ, каза в "Денят започва" по БНТ проф. Никола Алтънков от Калифорнийския университет в Санта Барбара. Според него разискванията по темата ще продължат много дълго време.

Тръмп "взривява" статуквото още откакто се е появил като кандидат за президент. Според проф. Алтънков призивите на настоящия президент на САЩ не трябва да учудват никой, който е следил как протича неговото президентство. Тръмп не е конвенционален човек и той не се движи по установен ред за американски президенти и затова не е много приятен на едни хора в Америка, но точно и поради тази причина има и много привърженици.

Има два начина за отстраняването на Тръмп в момента. Единият е позоваването на 25-ата поправка, за която няма време. Другият начин е да има решение за импийчмънт от Конгреса и Сената. Но импийчмънт не означава отстраняване, а порицаване.

"На 20 януари ще имаме нов президент, освен ако не стане нещо форсмажорно. Има време да се случат неща, които са от доста по-неприятен характер", предупреди професора.

Според него ще има друг протест на 20 януари.

Всичко за щурма на Капитолия четете ТУК

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо общински съветници бяха ваксинирани преди медиците на първа линия?
Защо общински съветници бяха ваксинирани преди медиците на първа линия?
Занаятчийско училище отваря врати в Пловдив
Занаятчийско училище отваря врати в Пловдив