НОВИНИ

Продължава разчистването на прохода „Петрохан“ от падналите дървета

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
15:53, 11.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Валежите от сняг по високите места и планините блокираха пътища. Вече втори ден така е на прохода "Петрохан". По пътя към него има много паднали дървета и клони заради мокрия сняг. Почистването им продължава и в момента.

Снежната покривка на прохода Петрохан е около 20 см, но проблемите идват от мокрия сняг и обледяването след падането на температурите.

Аварийни екипи на пътноподдържащи фирми и на „Пожарна безопасност и защита на населението" работят усилено за разчистването на падналите и пречупени дървета и клони на пътя към прохода.

Помагат им четири багера и два товарача, като се работи при изключително тежки условия. На 20 км от "Петрохан" екипи на полицията не допускат никого, включително и медии.

Проходът "Петрохан" остава затворен за движение

"Не пускаме, автомобили докато не се почисти. Ще трябва да чакате, докато се отстранят дърветата", заяви пред камерата на БНТ служител на МВР.

До възстановяване на движението през „Петрохан" шофьорите могат да използват като алтернативни маршрути- път Е-79 Монтана - Мездра и от там през Искърското дефиле или по АМ „Хемус" до София и обратно.

През целия ден пътищата в Северозападна България бяха мокри заради валежите от дъжд и сняг. Алтернативният път от северозапада към София е в ремонт и автомобилите бяха отклонявани през Витиня, което допълнително усложни пътната обстановка и трафика.

От АПИ съобщиха, че заради мокрия сняг няма други затворени проходи в страната освен "Петрохан".

Нашата проверка показа изключително засилен трафик по ремонтирания наскоро път Ботевград - Мездра през Люти дол с много товарни автомобили.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

Всички областни пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките по повод очакваното застудяване, с което се увеличават и предпоставките за заледяване.

За повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват ще се затварят определени участъци за обработване на трасето с химически вещества и инертни материали.

Снимки: Агенция „Пътна инфраструктура“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тервел Пулев се завръща на ринга с двубой в Танзания
Тервел Пулев се завръща на ринга с двубой в Танзания
Единният информационен портал със специален модул за ваксините срещу COVID-19
Единният информационен портал със специален модул за ваксините срещу COVID-19