НОВИНИ

Кризисният щаб за наводненията у нас: Най-тежка е ситуацията в Западна България

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:04, 11.01.2021 (обновена)
Чете се за: 06:35 мин.
У нас
Слушай новината

Извънредната обстановка наложи и извънредни решения. Оперативният щаб за защита от наводнения обмисля евакуация на хора от Нови Искър. Това става ясно след заседание във вътрешното министерство.

В момента няма бедстващи хора, но има 4 язовира, които преливат контролирано през преливниците и не застрашават населени места в страната, съобщи вътрешният министър Христо Терзийски. Има готовност, ако се наложи, да се евакуират хора от столичния квартал Нови Искър, където една от реките прелива и е възможно да залее домовете им. Това ще се направи само при повишена опасност.

В областите Видин, Враца, Монтана и София област има над 100 населени места, които са без електрозахранване. Засегнати са десетки хиляди абонати на ЧЕЗ. В Западната и Югозападната част на София има засегната жп инфраструктура, от която затруднение в придвижването има за три пътнически и три бързи влака.

Най-тежка е ситуацията в Западна и Северозападна България след обилните валежи в цялата страна. Това заяви на главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Най-напрегната е ситуацията в Столична община. Това е община Нови Искър, село Мировяне, река Блато вдигна много нивото. Наложи се за защита на населението да се строят диги. Обмисля се частична евакуация на застрашеното село, уточни той.

Към момента оценката е, че няма непосредствена опасност за живота, но екипите на полицията и Столичната община са готови да помогнат.

По поречието на Струма предвид изпускането на язовир "Студена" и високите скатни води повишиха речните нива на река Конска и река Струма, което наложи обявяване на частично бедствено положение в Перник, Батановци, Радомир и община Струмяни.

Община Струмяни при един от заводите си застрашава газопровода България - Гърция. Прави се всичко възможно да бъде защитен газопроводът. Последната оценка е, че работите, които са предприети към момента, са задоволителни и защитават газопровода.

В Радомир има наводнени няколко къщи. За съжаление, помпената станция за питейна вода е засегната. Ще се наложи ремонт на помпите и жителите на града 2-3 дни няма да имат питейната вода от тази станция.

Гледайте целия брифинг ТУК:

Няколко къщи в Батановци са засегнати. В момента водите са от река Конска, които наводниха полето и няколко от къщите на най-голямото село в Перник Ярджиловци и Батановци.

Цялостната оценка на щаба за София е: всички язовири на територията на страната са под контрол.

Три или четири язовира преливат през преливниците, т.е. всичко е контролирано, заяви още главен комисар Николай Николов.

Няма язовир, който непосредствено застрашава живота и здравето на хората. Такова изключение прави язовирът над Костинброд, който около 18.30 часа започна възстановяване на преливника, така че да не наводни пак квартала.

В момента се строят диги, в това число и пясъчни. Столична община разполага с модерни водни диги, които вече са изградени.

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски заяви: "Има райони от страната, където има реки, които са на нива над нормалното. Имаме организирани постове, където е необходимо се извеждат хора от домовете, за да не се стигне до тежка ситуация".

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи: "Около 100 населени места са без ел. енергия - Видин, Враца, Монтана и София област. Приблизително 29 000 клиенти. Има много обледени електропроводи, изисква се време, на място са екипите".

Министърът на транспорта Росен Желязков допълни: "Лакатник, Елисейна паднала скална маса. Перник заливания. Работи се много интензивно. Три пътнически и три бързи влака в момента са със затруднения, включително комуникациите, които са в частта на Нови Искър".

За придвижването на влаковете се предвиждат алтернативни маршрути. Има екипи от полицаи и спасители, които са готови да реагират във всеки един момент.

*****

Поради тежките метеорологични условия и валежи в цялата страна, от седмица министърът на икономиката Лъчезар Борисов е разпоредил създаването на щаб и е в непрекъснат контакт с всички структури към министерството, които имат отношение и следят за състоянието и нивата на язовирите.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов е издал разпореждане, вследствие на което към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е сформиран кризисен щаб, който да извършва 24-часово наблюдение към всички язовири, за които Агенцията отговаря за надзора.

Служители на ДАМТН съвместно с „Пожарна безопасност и защита на населението“ на МВР, "Национална служба “Гражданска защита” и института на БАН следят денонощно състоянието на язовирите в страната.

Сформирани са обходни екипи, които регулярно следят и подават необходимата информация към щаба. Предприети са всички превантивни мерки, като там, където е необходимо, се прави контролирано изпускане на водните обеми от язовирите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две непълнолетни момичета са дрогирани и многократно изнасилвани в село Енина
Две непълнолетни момичета са дрогирани и многократно изнасилвани в село Енина
Борисов и Нанков на проверка в Пернишко след наводненията
Борисов и Нанков на проверка в Пернишко след наводненията