200 години от рождението на Георги Раковски, какви ще бъдат честванията?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:52, 11.01.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

Тази година ще бъдат отбелязани 200 години от рождението на големия ни революционер, възрожденец, публицист и историк Георги Стойков Раковски.

Организацията на честванията е поверена на Министерствата на отбраната и на културата и на Военната академия, която вече 75 години носи името на Раковски. Ще се включат и различни български градове, свързани с биографията и личността на революционера.

Георги Стойков Раковски е роден на 14 април 1821 година в Котел. Идеолог е на националноосвободителното ни движение и негов ръководител през първите десет години. Създател е на първообраза на нашата армия - Първата българска легия, вдъхновител е на четническото движение. Идеята, огласена днес, е годишнината на великия българин да се отбележи не само на 14 април, а през цялата 2021 г.

"Ако не беше Раковски, нямаше да има и Левски. Защото Левски именно в участието си в легията в Белград, именно с контактите си покрай Раковски усвоява онези негови идеи, доста напредничави за тогавашната революционна практика не само в България, и започва да изгражда онази модерна революционна организация сред народа", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

За годишнината е създаден Инициативен комитет, начело с началника на Военната академия ген. Груди Ангелов. Патрони са двете министерства - на отбраната и на културата.

"В тези смутни години на различни прочити и на различни герои, отиващи напред или изоставащи назад в моралните ни класации, няма българин или българче, което да не знае кой е Георги Раковски", каза културният министър Боил Банов.

Честванията включват освен столицата и знакови градове, свързани с Георги Раковски - Котел, Велико Търново, Карлово, Пловдив, Сливен, Раковски, Панагюрище. Кметовете им се включиха днес в представянето на програмата онлайн.

Ще бъде създаден филм за Раковски от режисьора Борис Радев. Ще се открие паметник в Карлово. Чу се и призив от проф. Кирил Топалов, 14 април, денят на рождението на Раковски, да бъде обявен за официален български празник.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще вали и през нощта. Опасност от поледици утре
Ще вали и през нощта. Опасност от поледици утре
Снегове в Испания, наводнения в Сърбия и слънце в Гърция
Снегове в Испания, наводнения в Сърбия и слънце в Гърция