НОВИНИ

200 години от рождението на Георги Раковски, какви ще бъдат честванията?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:52, 11.01.2021
Чете се за: 02:35 мин.
Още
Слушай новината

Тази година ще бъдат отбелязани 200 години от рождението на големия ни революционер, възрожденец, публицист и историк Георги Стойков Раковски.

Организацията на честванията е поверена на Министерствата на отбраната и на културата и на Военната академия, която вече 75 години носи името на Раковски. Ще се включат и различни български градове, свързани с биографията и личността на революционера.

Георги Стойков Раковски е роден на 14 април 1821 година в Котел. Идеолог е на националноосвободителното ни движение и негов ръководител през първите десет години. Създател е на първообраза на нашата армия - Първата българска легия, вдъхновител е на четническото движение. Идеята, огласена днес, е годишнината на великия българин да се отбележи не само на 14 април, а през цялата 2021 г.

"Ако не беше Раковски, нямаше да има и Левски. Защото Левски именно в участието си в легията в Белград, именно с контактите си покрай Раковски усвоява онези негови идеи, доста напредничави за тогавашната революционна практика не само в България, и започва да изгражда онази модерна революционна организация сред народа", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

За годишнината е създаден Инициативен комитет, начело с началника на Военната академия ген. Груди Ангелов. Патрони са двете министерства - на отбраната и на културата.

"В тези смутни години на различни прочити и на различни герои, отиващи напред или изоставащи назад в моралните ни класации, няма българин или българче, което да не знае кой е Георги Раковски", каза културният министър Боил Банов.

Честванията включват освен столицата и знакови градове, свързани с Георги Раковски - Котел, Велико Търново, Карлово, Пловдив, Сливен, Раковски, Панагюрище. Кметовете им се включиха днес в представянето на програмата онлайн.

Ще бъде създаден филм за Раковски от режисьора Борис Радев. Ще се открие паметник в Карлово. Чу се и призив от проф. Кирил Топалов, 14 април, денят на рождението на Раковски, да бъде обявен за официален български празник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще вали и през нощта. Опасност от поледици утре
Ще вали и през нощта. Опасност от поледици утре
Снегове в Испания, наводнения в Сърбия и слънце в Гърция
Снегове в Испания, наводнения в Сърбия и слънце в Гърция