НОВИНИ

Готови ли са аптеките в Благоевградско за работа с електронни рецепти

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 12.01.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

По-малко от 10% от аптеките в Благоевградска област имат готовност да работят с електронни рецепти. Останалите все още не са снабдени с необходимия софтуер.

До края на април цялата аптечна мрежа в страната трябва да е готова да отпуска и продава лекарства чрез електронни рецепти, за целта ще е необходимо и лекарите и стоматолозите също да имат имат инсталирани необходимите програми.

По данни на Регионалната фармацевтична колегия в Благоевград само около 15 от аптеките в региона имат необходимия софтуер за продажба на лекарства чрез електронна рецепта. Останалите все още чакат да бъдат снабдени с него.

След инсталирането му ще се ограничи рискът от неправилното разчитане на рецептата или предписване на неподходящ медикамент. Според аптекари от областта, промените в изписването на лекарства ще създадат временни затруднения, които няма да се отразят на пациентите.

При положение, че се готвим 20 години за нещо, което тръгна сега, ние трябваше да имаме помпозен старт. Трябваше системата да е подготвена, трябваше да е направена оценка на системата за въздействие, казва Константин Качулев, Регионална фармацевтична колегия - Благоевград.

Иван Марев преди две години отваря аптека в малката община Бобошево, а на нея разчитат и хората от близките села. Все още обаче не може да обработва електронни рецепти, но вече е подал документи за новия софтуер.

Софтуерът е наличен във фирмите, които обслужват аптечната програма, просто е въпрос на време да се свалят от всички аптеки и той е безплатен за сваляне, но има месечна такса, която се плаща всеки месец и това ще отнеме време на всички аптеки и на личните лекари, казва Марев.

От фармацевтичната колегия в Благоевград твърдят, че промени ще затруднят финансово аптеките най-вече в малките населени места.

От тук на сетне се очаква аптечно-складовият софтуер да въведе такси за обработка на всяка рецепта. Тези такси трябва да дойдат от някъде, нали си представяте, от кой ще дойдат тези такси. Лекарствата по предписание са доста фиксирани, доста са тесни диапазоните, в които могат чисто маркетингово да мърдат цените, но цените на лекарствата, които са без лекарско предписание и хранителните добавки, козметичните продукти те със сигурност ще мръднат в посока нагоре, за да могат да компенсират тези разходи, които се в вменяват в законодателството, допълва Качулев.

От Министерството на здравеопазването твърдят, че новият начин за продажбата на лекарства няма да се отрази на цените им. Казаха още, че не се предвидени средства за подпомагане на аптеките за инсталиране на софтуера.

Краткият отговор от здравното министерство е: Не, няма. Вие сте търговци - оправяйте се. Аз питам ние не сме ли част от системата по здравеопазване? Системата по лекарствоснабдяване не е ли част от системата за национална сигурност? Видяхме, че 2020 г. беше на ръба, застрашена, не само България естествено, много държави по света- системата за национална сигурност. Особено в началото. Когато Китай и Индия прекратиха доставките на изходни материали и ние нямахме лекарства, допълва Качулев.

Информацията в електронните рецепти няма да може да се променя и в досието на пациентите ще се пазят данни за получените лекарства. А някои медикаменти, като наркотичните вещества за лечебни цели, ще продължат да се издават и на хартиен носител.

Автор: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ентусиасти поддържат безвъзмездно градските часовници в Русе
Ентусиасти поддържат безвъзмездно градските часовници в Русе
Томова изпусна сетбол и отпадна в квалификациите на Australian Open
Томова изпусна сетбол и отпадна в квалификациите на Australian Open