НОВИНИ

От днес рецептите за лекарства могат да се издават и онлайн

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:20, 18.12.2020 (обновена)
Чете се за: 01:22 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От днес рецептите за лекарства могат да се издават по електронен път и да стигат автоматично до всички аптеки в страната. Държавата е готова със системата, която е нужна за електронните рецепти, но повечето аптеки остават неподготвени. Оказва се, че от общо над 50 аптечни вериги, малко над 5 приемат рецептите по електронен път.

Големите аптечни вериги са малко над 50, а от тях малко над 5 могат да работят с електронна рецепта, тоест голям е за момента броят на аптеките, които продължават да издават лекарства само срещу хартиена рецепта.

От министерството на здравеопазването обясниха, че са изпълнили своя ангажимент и са създали необходимата система за електронните рецепти, но проблемът е в софтуера, който аптеките трябва да подготвят, за да приемат тези рецепти.

Както беше и при електронните направления - и сега проблемът се оказва технически.

Здравното министерство няма да поставя краен срок на аптеките.

Електронната рецепта обаче в никакъв случай не отменя посещението при лекаря. Издаването на рецепта без посещение при лекар може да се случва само за пациентите с коронавирус.

След 15 години чакане на електронното здравеопазване, днес държавата обяви старта на електронните рецепти.

Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването: Това, което ние сме направили, е дадем ключа към възможността да има електронна рецепта.Тя дава информация, яснота, прозрачност.

И улеснение - и за лекари, и за пациенти. Лекарят изписва лекарствата, а системата генерира код.

Д-р Костадин Сотиров, личен лекар: И ни е върнала номер, че е активна, тоест тя все още не е върната от аптеката.

На някои места личните лекари вече изпратиха до аптеките електронни рецепти и аптеките ги приеха. На други места обаче, като Пловдив, лекарите са готови да издадат електронна рецепта, но няма до кого:

Д-р Костадин Сотиров, личен лекар: Няма как да издам електронна рецепта, тъй като няма кой да я изпълни. В момента няма в Пловдив аптека, която да изпълнява електронни рецепти.

В Русе положението е същото.

Мирена Аспарухова, управител на аптека: В момента няма нито софтуер изготвен, нито някой по някакъв начин ни е предупредил за това нещо.

Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването: Ние не искаме да създаваме смут в системата. Искаме да дадем необходимия период от време всички да настроят своите системи.

Дотогава между аптеките, които могат и тези, които не могат да работят с електронни рецепти, ще има една разлика: стикер на входа, който ще показва дали вече участват в електронното здравеопазване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Абсурд в Тутракан: Граждани са на воден режим заради опасен наклон на жилищен блок
Абсурд в Тутракан: Граждани са на воден режим заради опасен наклон на жилищен блок
Посолство на Русия: Запазваме право на ответни мерки
Посолство на Русия: Запазваме право на ответни мерки