НОВИНИ

Пореден руски дипломат е обявен за персона нон грата у нас. Какво и за кого е шпионирал?

Александър Марков
от Александър Марков
18:12, 18.12.2020
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

България обяви пореден руски дипломат за персона нон грата. Причината е че, според разследване на прокуратурата, дипломатът е събирал информация, представляваща държавна тайна с цел да бъде предадена на военното разузнаване в Москва. Става дума за руското военно аташе у нас, съобщиха официално от руското посолство.

Това е поредният шпионски скандал, свързан с Русия през последните две години.

От МВнР съобщиха, че на зам.-ръководителя на Руското посолство у нас е връчена нота, с която дипломат от мисията е обявен за персона нон грата и му е даден 72 часа срок да напусне България.

Причината е, че във Външно министерство е постъпила информация от прокуратурата, според която в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

От държавното обвинение съобщиха, че образуваното досъдебно производство е по сигнал на ДАНС. Руският гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация, което е престъпление по чл. 104 от НК.

В периода от 2017 г. досега поредният руски гражданин, осъществявал разузнавателна дейност у нас, е събирал военна информация, в т.ч. за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от САЩ. Целта е била информацията да бъде предадена на руското военно разузнаване в Москва.

По неофициална информация на БНТ, става въпрос за полк. Василий Сазанович. "По света и у нас" научи, че той е военновъздушен и военноморски аташе на Руската федерация у нас.

Руският гражданин е осъществявал контакти с българин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация и на когото е обещавана и предоставяна финансова облага.

От Руското посолство отговориха, че обявеният за персона нон грата е военен аташе и че, "безоснователното експулсиране на главата на представителството на Министерството на отбраната на Русия не спомага за развитие на диалога между двете страни във военната сфера, както и за укрепване на стабилността в Черноморския регион". Руската страна запазва правото за ответни мерки.

Посолство на Русия: Запазваме право на ответни мерки

От Посолството на САЩ съобщиха, че САЩ подкрепят усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност, включително днешното съобщение за експулсиране на служител на руското посолство заради шпионаж.

"През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители - от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина. България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет".

САЩ подкрепят България за експулсирането на руския дипломат

Реакция по случая и от Мисията на Великобритания: България е близък партньор и важен съюзник в НАТО. Тя има правото да разследва незаконно външно вмешателство, което подрива суверенитета ѝ. Обединеното кралство подкрепя действията на българските власти в отговор на тази заплаха и в защита на гражданите, суверенитета и националната си сигурност.

Това е вторият за годината шпионски скандал с участието на Русия. В края на януари тази година двама руски дипломати бяха изгонени от страната ни след сигнал на ДАНС, че отново е направен опит да достигнат до информация, която е държавна тайна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И по празниците: Засилени проверки за спазване на мерките и носене на маски в търговските обекти
И по празниците: Засилени проверки за спазване на мерките и носене на маски в търговските обекти
Само пред БНТ - Бабата, отгледала Кристиан Николов: Виня го, всички го виним!
Само пред БНТ - Бабата, отгледала Кристиан Николов: Виня го, всички го виним!