Специално за "Светът и ние": Ще се върне ли Иран към ядреното споразумение - говори посланикът на страната у нас

от БНТ
17:30, 18.12.2020
Чете се за: 01:13 мин.
По света
Слушай новината

"Можем да изброим няколко причини за убийството на иранския учен Мохсен Фахризаде, извършен от Израел в колаборация с настоящата администрация на САЩ, лично аз вярвам, че най-важната причина е провалът на политиката на максимален икономически натиск срещу иранската нация и опитът за унищожаване на всякакви нови вратички за дипломация". Това заяви в интервю за "Светът и ние" посланикът на Иран у нас Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули.

"Победата на Байдън и прекратяване на политиката на този максимален натиск и създаването на нов политически климат накара израелците да засилят усилията си за унищожаване на всякакви нови вратички за дипломация. В миналото има много случаи на Израел, в които са използвани терористични действия за създаване на кризи с цел подкопаване на дипломацията", заяви Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули.

"Редица анализатори са на мнение, че терористичното убийство на иранския учен, осъществено със зелената светлина на администрацията на Тръмп, е с цел да създаде остро напрежение в региона и да провокира Иран към остра и недобре обмислена реакция, която да проправи пътя към военен конфликт, но иранските власти показаха, че не се поддават на емоции при вземането на решения", отбеляза посланикът.

Той подчерта, че този акт няма да бъде оставен без отговор, но кога, къде и как ще бъде даден отговор се определя от решенията на отговорните личности в държавата.

На въпрос има ли вероятност Иран да се върне в ядреното споразумение, да отпаднат санкциите при бъдещото управление на Байдън, Н.Пр. Сейед Мохаммад Джавад Расули заяви:

"Независимо коя партия - Демократична или Републиканска идва на власт в Съединените щати, не оказва голямо влияние върху цялостната стратегия на САЩ спрямо Иран и само тактиките се променят. Иронията е, че САЩ със своите неподходящи намеси в нашия регион са най-важното предизвикателство за сигурността и стабилността на региона. Говорят за предизвикателството на Иран. Бих искал да ви напомня, че не Иран напусна Съвместния всеобхватен план за действие, по-известен като Ядреното споразумение с Иран от 2015 г., така че да иска да се върне. САЩ, оспорвайки това голямо постижение на дипломацията и мултилатерализма, едностранно и незаконно се оттеглят от споразумението."

Какво още каза посланикът на Иран в България вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
САЩ подкрепят България за експулсирането на руския дипломат
САЩ подкрепят България за експулсирането на руския дипломат
Репортерът на БНТ Татяна Йорданова отново с отличие на наградите "Валя Крушкина"
Репортерът на БНТ Татяна Йорданова отново с отличие на наградите "Валя Крушкина"