НОВИНИ

Напрежение в Монтанско: Затварят дом за хора с психични разстройства

bnt avatar logo
от БНТ
12:14, 18.12.2020 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Слушай новината

Домът за възрастни хора с психични разстройства в монтанското село Говежда предстои да бъде затворен. В дома живеят 70 души.

Той е сред специализираните институции в страната ни, в които настанените трябва да бъдат изведени в друг тип центове за грижа.

Решението за това е в отговор на изводите в доклада на Съвета на Европа.

Закриват социалните домове в Куделин и Говежда

За настанените в дома в село Говежда се грижат социални и медицински работници по 24 часа в денонощието. Имат личен лекар, психиатър и психолог. Домът разполага с линейка и отлична връзка с Бърза помощ. Хората получават всекидневно тристепенно меню.

В доклада на Съвета на Европа са описани редица нарушения, сред които и малтретиране над настанените. Персоналът отрича твърденията да е упражнявано насилие.

Валя Колева, старша медицинска сестра: Ние въобще не сме съгласни, аз твърдо заставам зад колегите си, че това не се е случвало. В доклада никъде няма посочено изречение, в което домът да бъде закрит. Там има дадени препоръки какво трябва да се направи за подобряване, а не за закриване.

Притесненията на служителите и местната власт са, че срокът за извеждането на хората е твърде кратък - по-малко от три месеца, и че това ще се случи през зимата по време на извънредната ситуация заради коронавируса.

Валя Колева, старша медицинска сестра: А като го изпратят този човек на 300-400 км. аз да ви попитам как ще се осъществява контактът с близките? Нали това е целта.

Със затварянето на дома в с. Говежда има риск от обезлюдяване на района в без това бедната община Георги Дамяново.

Младен Миронов, кмет на с. Говежда: В дома работят 47 човека. В един момент тези хора остават на улицата, последствията са сериозни.

Хората трябва да напуснат социалното заведение до 1 март догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговорите за Брекзит: Кои са спорните точки между Великобритания и ЕС
Преговорите за Брекзит: Кои са спорните точки между Великобритания и ЕС
Едмонд Назарян е "Спортист на годината" в Бургас
Едмонд Назарян е "Спортист на годината" в Бургас