НОВИНИ

На ръба на капацитета си са COVID отделенията във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
11:54, 18.12.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
Слушай новината

COVID отделенията във Варна за тежко болни пациенти работят на ръба на капацитета си. Към момента има само едно свободно легло за интензивно лечение. Това заяви областният управител на Варна Стоян Пасев. В същото време все повече са пациентите, които се нуждаят от интензивни грижи заради усложнения от инфекцията.

Усложнена е към момента ситуацията във варненските COVID отделения. Заети са всички легла за интензивно лечение в Многопрофилната болница "Света Анна" и Военноморската болница. Само едно интензивно легло има във варненската университетска болница" Св. Марина".

Към днешна дата общият брой на свободните легла в COVID отделенията във Варна е 76.

За последната седмица 54 лекари и други здравни специалисти са дали положителна проба за COVID-19. На територията на Варна и областта няма огнища на заразата, което означава, че разпространението е само дифузно, в рамките на семействата.

Стоян Пасев - областен управител на Варна: "За последната седмица регистрираните на територията на област Варна случаи с COVID-19 положителни случаи са 1262, т.е. набелязваме спад в сравнение с предходната седмица, където бяха 1936, с около 700 човека по-малко. Починалите обаче са отново 65, като се запазва броят на случаите. Предходната седмица бяха 67. Забелязва се тенденция за увеличаване на интензивните случаи. Тоест дори и да са по-малко заболелите, тези които се нуждаят от интензивно лечение са повече. Общо за област Варна положителни проби регистрирани за COVID-19 достигнаха 13 700 човека".

Днес се очаква да пристигне фризерът за съхранение на ваксините, който ще бъде в Центъра за спешна медицинска помощ. В него могат да се съхраняват около 600 000 дози. Ваксините в този фризер са за всички пет области в Североизточна България.

Репортер: Даниела Цекова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха крадец, който влизал в болници като пациент с коронавирус
Задържаха крадец, който влизал в болници като пациент с коронавирус
Разгромен успех прати Ривър Плейт на полуфинал за "Копа Либертадорес".
Разгромен успех прати Ривър Плейт на полуфинал за "Копа Либертадорес".