НОВИНИ

Очаква се ЕС да одобри ваксината "Модерна" на 6 януари

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:42, 18.12.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света
Снимка: Архив
Слушай новината

Европейската агенция за лекарствата ще даде своето заключение за ваксината против COVID-19 на компанията "Модерна" на 6 януари догодина.

Комисия от съветници вече препоръча на американския регулатор да одобри нейната употреба по ускорена процедура. Мнението е потвърдено с 20 гласа Зa , един въздържал се и нито един против.

Както и за ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех", и за тази се препоръчва да не се използва от хора, склонни към алергични реакции. Препаратът на " Модерна " се препоръчва за хора над 18 години.

Своето заключение за него Европейската агенция за лекарствата смята да даде на 6 януари. Предишната дата беше 12 януари. Преди това на 21 декември се очаква решението са ваксината на "Пфайзер" и "Байонтех", вече разрешена в САЩ.

В Германия първо ще ваксинират най-възрастните хора.

Йенс Шпан, министър на здравеопазването на Германия: Ще предложим защита първо на тези които спешно се нуждаят от нея - обитатели на старчески домове, хора над 80 години, както и тези които се грижат за тях.

В Испания и Унгария започват ваксинацията в края на декември.

Виктор Орбан, премиер на Унгария: Ще започнем ваксинацията на 27 или 28 декември със здравните работници. Ваксинацията е безплатна и доброволна. Ще се консултираме с медици дали искат да бъдат имунизирани и ако да, колко от тях.

В Полша обявиха национална карантина от 28 декември до 17 януари. В Чехия влезе в сила частично затваряне. Ресторанти, хотели, фитнеси и плувни басейни не работят .Мерките включват и вечерен час между 11 вечерта и 5 сутринта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снежен капан блокира над 1000 коли и камиони в Япония
Снежен капан блокира над 1000 коли и камиони в Япония
Серхио Перес е пилот на Ред Бул
Серхио Перес е пилот на Ред Бул