НОВИНИ

Пътят Царево - Резово е затворен. В Дебелт евакуираха хора заради наводнени къщи

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 13.01.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Заради преливане на река Велека затвориха пътя Царево-Резово. По Южното Черноморие дъждът спря, но все още има излезли от коритата си реки, които са залели пътища и населени места.

Една от най-критичните точки в Бургаска област е главният път от Бургас за Средец в района на село Дебелт. Пътното платно е изцяло залято от водата на река Средецка. Въпреки че дъжд не вали, тя няма откъде да се изтече и доста от къщите, които са на първа линия, в момента са залети от водата.

Няколко са пътните отсечки в Бургаска област, които все още са затворени - Ахтопол - Резово около река Велека, пътят от селата Присад и Зидарово, както и пътят около село Димчево.

Бургаско след наводненията: Най-засегнато е село Дебелт, пътят Ахтопол-Резово е затворен

Много закъсали превозни средства и 4 наводнени къщи. Такава е ситуацията в село Дебелт след проливните дъждове в последните дни. Река Средецка преля, но след спирането на дъжда водата не може да се оттече.

"Първите три къщи, както ги виждате, първият етаж е залят до половината, като снощи водата е била почти до ниво първи етаж изцяло залят. В момента понеже спадна с 40-50 см, виждате, е до половината на етажа. Всички хора напуснаха съответно къщите", обясни кметът на селото Ангел Ников.

Семейство идва в селото за пръв път след проливните дъждове и установява, че къщата им е наводнена.

"Позната ми е ситуацията от 2015 г. Не знам как ще действаме. Сега идвам и не знам какво ще правим", заяви собственичката.

Илия Нейчев помага със собствения си трактор на закъсалите автомобили по главния път на селото, който днес е превърнат в река.

БНТ: Колко коли сте изкарали да момента?

"Три", отговори Нейчев.

БНТ: Трудно ли става?

"Не, за мен няма проблем", допълни той.

Във вилно селище Черниците край Бургас, където бяха евакуирани над 20 души заради придошлата река Маринка, ситуацията се успокоява, но хората не са спали и тази нощ.

"Докато валеше този проливен дъжд, наистина беше страшно. Чуваше се как бучи реката, каналите, трудно е", разказа Ана Ангелова.

"Да, вярно е, има наводнени дворове, но днес водата вече се прибра в коритото на реката. Ще направим оглед и ако преценим, че няма опасност за здравето и живота на живущите, ще свалим поста и ще бъдат допуснати до къщите си", заяви началникът на УКОРС към община Бургас Веселин Василев.

Нивото на повечето реки в община Бургас вече започна да спада и няма опасност за населението.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое удържа силен финален натиск на Балкан
Берое удържа силен финален натиск на Балкан
В първия работен ден на депутатите: Протест на площад "Народно събрание"
В първия работен ден на депутатите: Протест на площад "Народно събрание"