НОВИНИ

След взрива в апартамент във Варна: Съседи не дават събраните дарения на собственичката

bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 13.01.2021 (обновена)
8996
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Година след взрива в блок 302 във варненския квартал „Владислав Варненчик" все още продължава отстраняването на щетите. Трима души загубиха живота си след експлозията. Десетки бяха евакуирани и напуснаха домовете си, а взривната вълна причини огромни разрушения по сградата и жилищата на хората.

Измина година от трагедията във Варна, но времето се оказа недостатъчно, за да се възстановяват щетите и хората да живеят нормално, както преди експлозията. Три от апартаментите все още са необитаеми. А едно от семействата е продало жилището си, защото децата не искали да се връщат в него заради стреса.

Инцидентът променя завинаги живота на Антоанета. Експлозията разкрива с години пазена тайна - била е жертва на домашно насилие от страна на мъжа, с когото живеела и който предизвика взрива.

"Тя се чувства доста по-стабилна, старае се и върви в посока на новото начало на своя живот. Работи на същото място, както и повиши квалификацията си", каза управителят на Фондация „SOS-семейства в риск" във Варна Анна Николова.

И макар че Антоанета няма вина за случилото се, на Общо събрание на входа, съседите решили да не й дадат средства от дарителската кампания.

"И в крайна сметка жертвата, дори когато е жертва на престъпление, да й бъде вменена и да й бъде пренесена цялата вина върху нея. Тъжно е", каза правителят на Фондация „SOS-семейства в риск" във Варна Анна Николова..

Бързата реакция на обществото и институциите след взрива връща хората по домовете по-рано от очакваното.

"Успяхме да възстановим вътрешно преградните зидове. Поставихме врати към стълбищната клетка на пострадалите апартаменти", каза кметът на район „Владислав Варненчик" Николай Костадинов.

Общите части все още не са напълно възстановени, а стените са опушени.

"Но както виждате, всеки се заключи, врътнахме ключа и за външните части чакаме домоуправителя", каза Стоянка Русева.

Семейство Русеви със собствени средства успели да възстановяват щетите по апартамента си. И до днес обаче не могат да забравят преживяното.

"Не може да няма отражение върху психиката на всеки един от нас", каза Стоянка Русева.

Помощта за пострадалите семейства продължава. Частна фирма е обещала да осигури битова техника за домакинствата.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола излетя от пътя и падна в дере край Благоевград
Кола излетя от пътя и падна в дере край Благоевград
Положението в Петърч остава критично, но овладяно
Положението в Петърч остава критично, но овладяно