НОВИНИ

Около 15 къщи са наводнени в района на Хаджидимово

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 13.01.2021
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Обилните валежи през последните дни станаха причина нивата на реките в Югозападна България да се повишат значително. Поради това в района на Хаджидимово се скъса голяма дига на река Места, което доведе до срутване на моста между село Блатска и град Хаджидимово.

Постепенно обстановката се нормализира, но не така беше през вчерашния ден, когато ситуацията беше критична. Последствията от това все още си личат. Около 15 къщи са наводнени в района, десетки декари земеделска земя. Собствениците на къщите са успели да спасят поне животните.

"Не ни е виновно времето. Ние сме си виновни, от 20 години алармирам, че дигите на р. Места се късат, че предстои бедствие при по-големи валежи, но факт е, че към днешна дата се случи. В последните 15 години масово се унищожават съоръженията. Ако ги бяхме пазили и стопанисвали, сега това нямаше да се случи", коментира земеделският производител Иван Сабахлъков.

Единственото решение според него е изграждането наново на съоръжения и дигите да се възстановят.

"Крайно време е българите да разберем, че ние разрушаваме и природата, и държавата, и абсолютно всичко. 6-7 метра нивото на река Места е под дигите, което е ненормално и те носят постоянно инертни материали. Къде отива тази баластра, тези инертни материали никъде ги няма натрупани на склад", допълни той.

Какво разказаха жителите на Хаджидимово - вижте във видеото.

Репортер: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На прага на последния политически сезон: Какви са приоритетите на депутатите?
На прага на последния политически сезон: Какви са приоритетите на депутатите?
Проф. Ива Христова: Седмица след втората доза на "Модерна" човек е напълно защитен
Проф. Ива Христова: Седмица след втората доза на "Модерна" човек е напълно защитен