НОВИНИ

В Италия започва най-големият процес срещу предполагаеми членове на мафията

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:00, 13.01.2021 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

В Италия днес започва най-големият процес от три десетилетия срещу предполагаеми членове на калабрийската мафия. Процесът, който се очаква да продължи поне две години, е знаков, защото се смята, че Ндрангета контролира наркотрафика в Европа.

В сърцето на Калабрия - един от най-бедните италиански региони и бастион на най-могъщата мафиотска организация Ндрангета, започва мега процес. Ще бъдат изслушани 355 обвиняеми, над 900 свидетели и 400 адвокати. Сред обвиняемите има политици, бизнесмени и полицаи.

"Този процес е различен, защото фокусът е върху фамилия Манкузо. Това е важно, защото те от десетилетия силово държат региона, включително икономически", заяви Енцо Чиконте, експерт по история на италианската мафия.

Ключова фигура в процеса е прокурорът Никола Гратери, който от 30 години живее под полицейска охрана, тъй като той е човекът, който изпраща мафиотите в затвора.

"Познавам Ндрангета отвътре, защото като дете учех заедно с децата на мафиотските босове. После тези деца станаха трафиканти на дрога. Наясно съм с начина на мислене на членовете на Ндрангета", каза прокурорът.

Повечето от хората, които ще се изправят пред съда, бяха задържани при серия от международни операции през 2019-а година, проведени в Италия, Швейцария, България и Германия. Обвиненията срещу тях са от убийство до наркотрафик и пране на пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на ДАМТН: Има 55 преливащи язовира в цялата страна
Председателят на ДАМТН: Има 55 преливащи язовира в цялата страна
Проф. Асен Асенов: Тръмп най-вероятно ще е първият американски президент с две искания за импийчмънт
Проф. Асен Асенов: Тръмп най-вероятно ще е първият американски президент с две искания за импийчмънт