НОВИНИ

Проф. Асен Асенов: Тръмп най-вероятно ще е първият американски президент с две искания за импийчмънт

bnt avatar logo
от БНТ
06:51, 13.01.2021
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

В САЩ беше направен втори опит да се задейства 25-ата поправка от Конституцията. Дебатите в Долната камара на американския Конгрес по повод гласуването на резолюцията с препоръчителен характер към вицепрезидента Майк Пенс, за да задейства 25-ата поправка на американската Конституция, приключиха.

Ако Пенс не направи нищо в следващите 24 часа, предстои гласуване за втори път на процедурата по импийчмънт на президента Доналд Тръмп и той ще бъде най-вероятно първият президент в американската история с две искания за импийчмънт.

Това коментира в "Денят започва" по БНТ преподавателят в Американския университет във Вашингтон проф. Асен Асенов.

"Има три възможни варианта за неговото отстраняване - процедурата по 25-ата поправка, импийчмънта, който трябва да мине по процедура, след това в Горната камара, Сената със съдебен процес, време за това няма. Дори да се гласува за импийчмънта, необходимо е да се обсъди тази съдебна процедура в Горната камара, а тя може да започне най-рано на 19 януари. На следващия ден Доналд Тръмп ще бъде свободен гражданин", коментира проф. Асенов.

Според него Тръмп няма да бъде отстранен като президент освен ако той не реши да си подаде сам оставката, но изгледите за това към този момента са нула.

Той коментира и атаката на Капитолия и заяви, опасността е реална, че страхът е, че всъщност тези хора са били много добре организирани, имали са много добър план, а към този момент всички тези групи са още действащи и техният план е да има подобни действия във всяка една от столиците на отделните щати и във Вашингтон.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Италия започва най-големият процес срещу предполагаеми членове на мафията
В Италия започва най-големият процес срещу предполагаеми членове на мафията
7 жертви на снежната буря в Испания, температурите паднаха до минус 25 градуса
7 жертви на снежната буря в Испания, температурите паднаха до минус 25 градуса