НОВИНИ

Защо пропадна наскоро обновен тротоар в столицата?

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:30, 12.01.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Пропадна участък от скоро ремонтирания тротоар при Медицинската академия в столицата. От Столичната община твърдят, че тротоарът не е част от строителните дейности около метрото. Те казват, че под него минава стар колектор на ЧЕЗ и най-вероятно е пропаднал заради валежите. От ЧЕЗ обаче отричат колекторът да е тяхна собственост.

Не е имало други строителни дейности по тротоара, освен подмяна на настилката в този участък, категорични са от столичния Метрополитен.

По време на строежа на метрото са знаели за съществуването на този колектор, който според тях е причината за пропадането.

"Но това, което не знаехме, беше състоянието на колектора. И именно лошото физическо състояние на колектора, което ще рече ерозирала конструкция, пукнатини, разместени плочи, дупки в колектора ни изиграха лоша шега", заяви инж. Кирил Зайков, заместник изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД.

От "Спаси София" обаче са скептични.

"Метрополитен не може, не си представям как е строял цяло метро и метромрежа, без да знае, че тук е имало канал и съответно може да се стигне до пропадане на тротоара, който беше построен само преди няколко месеца. В Европа, когато нещо се строи, то се строи за десетилетия напред, а не буквално само да прережем лентата, да го пуснем в експлоатация и веднага да започне един непрекъснат цикъл на ремонт на ремонта", заяви Андрей Зографски от "Спаси София".

От Столичната община твърдят, че колекторът, който минава под тротоара, е собственост на ЧЕЗ. В писмена позиция от дружеството заявиха за "По света и у нас", че в колектора няма кабели, които да са тяхна собственост. Допълват още, че колекторът не е собственост на"ЧЕЗ Разпределение" и компанията няма ангажимент към поддръжката му. А най-голямо неудобство усещат гражданите.

Няколко дни след пропадането на тротоара при метростанция "Медицински университет", работата по възстановяването му вече започна.

"След като разкрием колектора и видим неговото състояние, не е изключено да се наложи вадене на конструкцията от изкопа, в зависимост от нейното състояние и от нейното поведение", заяви инж. Кирил Зайков.

От столичния Метрополитен заявиха, че ремонтът на тротоара ще бъде за сметка на строителя.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанските власти призовават да не се излиза заради ниските температури
Испанските власти призовават да не се излиза заради ниските температури
Пиронкова срещу Гаспарян за място на Аустрелиън Оупън утре от 8:00 часа
Пиронкова срещу Гаспарян за място на Аустрелиън Оупън утре от 8:00 часа