НОВИНИ

Корнелия Нинова: Съмнявам се в честността на вота

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 12.01.2021
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Причината за картините, които виждаме в страната с бедстващи селища, не е само в дъжда, това заяви в "Още от деня" председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Това, което виждаме, за мен е дежавю, защото 2014 г. преживях със съгражданите си наводнението в Мизия, когато 3-метрова вълна помете града ни". Провалът в управлението на водите е събирателен образ в провала на управлението на ГЕРБ изобщо, защото тук има няколко неща - безхаберие, корупция, безнаказаност и некомпетентност.

Тя припомни, че хората в Мизия не са били обезщетени по никакъв начин, защото следите от наводненията са видни и сега, а обещанията от днес, че на засегнатите от проливните дъждове тези дни ще бъдат изплатени обезщетения, определи като голи обещания и подчерта, че са нужни решителни действия.

По думите ѝ проблемът може да се реши в няколко стъпки. Държавата със собствени пари трябва да възстанови "Напоителни системи" и да ги "върже към язовирите". Управляващите трябва да отпуснат в бюджетите на общините средства за почистване на коритата на реките и на отводнителните шахти. Спешно трябва да бъде изградена ВиК инфраструктурата в градовете.

Нинова беше категорична, че "водите са национална сигурност и би трябвало да са държавна грижа и стратегически приоритет". Тя заяви, че е необходима пълна ревизия на концесиите.

Според нея проблемът с водите в общините, управлявани от кметове на БСП, се корени в недостатъчното финансиране от страна на държавата. Такъв е и случаят с град Перник.

Лидерът на БСП посочи, че с президента Радев не воюват. "С Румен Радев, ако в лично качество ме питате, съм в такива отношения, в каквито съм от първия ден - на взаимно уважение и зачитане на другото мнение. Той е президент на всички българи, аз съм председател на политическа партия." Тя заяви, че след парламентарните избори БСП ще реши дали ще подкрепи Радев за втори мандат.

Корнелия Нинова беше категорична, че БСП би приело предложението на президента за гласуване по пощата, но при активна регистрация - т.е. желаещите да участват в изборите гласоподаватели да се заявят, че искат да гласуват и да им бъдат изпратени документите тогава. "Принципно подкрепяме идеята, но смятаме, че не може да се осъществи на практика за тези избори".

Нинова каза, че принципната позиция на БСП е по принцип Изборният кодекс да не се отваря в последния момент, но при сегашната ситуация и извънредната обстановка е необходимо да се заложат промени, които да позволят излъчване на живо на броенето на бюлетините и подписването на протоколите. Това ще осигури висока активност и честни избори, които да доведат до промяна на модела на управление на България.

Единственият начин да се обезсилят манипулациите - корпоративния, купения вот, е масово гласуване, каза Нинова и призова хората да гласуват на предстоящите избори. Тя заяви, че се съмнява в честността на вота и припомни, че в годините назад многократно е имало примери за злоупотреби.

Мнението на БСП по отношение на датата на изборите е, че тя трябва да бъде определена от президента в рамките на двумесечния срок, предвиден в закона. "Готови сме за избори по всяко време", отбеляза Нинова.

Лидерът на БСП каза, че изключването на г-н Георги Гергов е с цел да се спазват редът и правилата в партията. Случващото се в БСП не са скандали. Това е процес, в който отказваме задкулисие - това, което правим в партията, ще го направим и в държавата, ако спечелим изборите.

Нинова беше категорична, че голяма коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна.

Вижте цялото интервю във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвиненият в педофилия пастор от Сливен отива на съд за финансови измами
Обвиненият в педофилия пастор от Сливен отива на съд за финансови измами
"Обединени патриоти" не се явиха на консултации за изборите при президента
"Обединени патриоти" не се явиха на консултации за изборите при президента