НОВИНИ

Наводнени улици в Пловдив, нивото на Марица е далеч от критичната си точка

bnt avatar logo
от БНТ
19:00, 12.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Няма постъпили сигнали за наводнени населени места в Пловдив и областта. Продължава да се наблюдава състоянието на язовирите и нивото на река Марица. Заради валежите то е значително повишено, но е далеч от критичната точка.

Заради продължаващите втори ден дъждове, нивото на река Марица в Пловдив днес се е повишило с 31 см. С особено внимание се следи състоянието на реката в района на сметището край Цалапица. Депото има предпазни диги, но ако водата се покачи с над метър и половина, тогава има опасност от замърсяване на водите.

"Тогава самият мост ще бъде залят. Но това не означава, че самото сметище ще бъде залято и ще има някакво замърсяване на околността. Вече говорим над два метра и повече при повишаване на нивото. Тогава може и да има опасност самото сметище да бъде достигнато от водата", каза Ивайло Данаилов - кмет на село Цалапица, община Родопи.

В следобедните часове придошлите води на река Чая излязоха от коритото си и заляха част от пътя Катуница-Крумово край Пловдив. Платното под жп прелеза често остава под вода, обясниха местните хора, а от полицията призоваха шофьорите да използват алтернативни маршрути към село Ягодово. При всеки по-обилен или продължителен дъжд проблеми има и с кръговото кръстовище на пътен възел Скобелева майка. И днес участъкът беше наводнен и няколко часа остана затворен за движение.

Заради наводнения участък бяха променени и маршрутите на някои автобусни линии.

За момента само в две села - Крушево и Болярино, отводнителните канали са достигнали своя максимум и нивото им се следи непрекъснато, съобщиха от областната управа. Всички големи язовири в региона, имат свободен обем.

Автор: Екип на БНТ-Пловдив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха най-големия пазар на дрога и фалшиви пари в "тъмната мрежа"
Разбиха най-големия пазар на дрога и фалшиви пари в "тъмната мрежа"
Обработват пътните платна в Столична община срещу заледяване
Обработват пътните платна в Столична община срещу заледяване