Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Експертът Добромир Симидчиев: Наводненията са резултат от снеготопене и интензивни и продължителни валежи

от БНТ
19:12, 12.01.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Получи се изключително неприятно стечение на обстоятелствата - натрупа се снежна покривка, която на места достигна 30 см, паднаха и много големи количества дъжд, които я стопиха. Така се получи нещо като пролетно снеготопене, примесено със сериозни дъждове. Това каза в студиото на "Още от деня" Добромир Симидчиев - бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Според него проблемите в Перник не са свързани толкова с река Струма, колкото с нейните притоци. Това са високопланински реки с много голям водосбор, където се наблюдава рязко топене на снега заедно с интензивни валежи за продължително време.

"Ниските части на Батановци се наводниха от река Конска, където се образува прекалено голям оток", даде пример експертът.

Той обясни, че изпускането на язовирите не винаги е правилно в подобна ситуация, защото бързо изпуснатите води се добавят към водите от валежите.

СЛЕД ПРОЛИВНИТЕ ДЪЖДОВЕ: СВЛАЧИЩА, НАВОДНЕНИЯ И БЛОКИРАНИ ПЪТИЩА

Язовирите играят ролята на буфери, когато големите количества вода се задържат, за да се изпускат постепенно след това, каза Симидчиев в подкрепа на позицията на МОСВ и ВиК-Перник за наводненията в района.

"МОСВ има ролята да наблюдава и управлява общото количество на водния ресурс. Тоест управлението на инфраструктурата и язовирите - за питейни нужди, за напояване, е ангажимент на тези, които оперират с тях - "Напоителни системи", ВиК-та. МОСВ управлява целия ресурс и трябва да има водеща роля. Не съм сигурен дали не трябва да си разширят погледа и да излязат извън големите язовири, за които отговарят и се справят добре, да се обърнат и към по-малките водоеми, по-малките язовири, които често се оказват истинският проблем", посъветва той и даде пример с трагедията в Бисер през 2012 година.

Какво още коментира бившият заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Бургаско евакуираха жителите на вилно селище, пътища са затворени
В Бургаско евакуираха жителите на вилно селище, пътища са затворени
Разбиха най-големия пазар на дрога и фалшиви пари в "тъмната мрежа"
Разбиха най-големия пазар на дрога и фалшиви пари в "тъмната мрежа"