НОВИНИ

В Бургаско евакуираха жителите на вилно селище, пътища са затворени

bnt avatar logo
от БНТ
19:14, 12.01.2021
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

В Бургаско ситуацията е тежка. Стигна се до затваряне на няколко пътища и евакуация на хора. Към момента четири пътни участъци са затворени заради силния дъжд. Най-тежка е ситуацията на пътя между Бургас и Созопол.

Един язовир и реките Маринка, Отманлийска и Изворска преляха. Това доведе до евакуацията на хората от вилно селище Черниците, а много автомобили бяха закъсали именно около тези реки. Обявено е и частично бедствено положение на територията на село Равадиново край Созопол.

Рано тази сутрин датчиците, монтирани на река Маринка, сигнализирали за опасност. Нивото на водата в коритото се покачило заради обилните валежи и реката започнала да залива дворовете във вилното селище Черниците край Бургас.

„Нивото е повишено. В червената зона е. В момента хубавото е, че няма никакъв риск за жителите, защото тези 20 човека, които живеят в заливаемата зона, са евакуирани. Предупредихме ги още в 5.30 ч. започнахме да ги събуждаме, за да напуснат домовете си", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Общо 22 души, които живеят в ниската част на вилната зона, бяха евакуирани. Други останаха при имотите си. Сред тях е Димитър Колев.

„Аз се притеснявам за моя имот, тъй като съм преживял едно наводнение, две. Но като гледам сега нещата не са толкова опасни, защото са изчистени каналите", каза Димитър.

Много от пътищата в Бургаско бяха наводнени, което доведе и до инциденти. След затварянето на общо четири пътни отсечки много хора останаха да чакат с часове.

Лошото време причини проблеми и с електрозахранването. Черноморец за близо час остана без ток. Авариите към момента са отстранени.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнени са къщи в село Воден
Наводнени са къщи в село Воден
Експертът Добромир Симидчиев: Наводненията са резултат от снеготопене и интензивни и продължителни валежи
Експертът Добромир Симидчиев: Наводненията са резултат от снеготопене и интензивни и продължителни валежи